dilluns

Gírgoles al forn amb all i julivert

Senzill... senzill... més que senzill.

Una graellada de bolets pot ser fantàstica però, no sempre tenim la graella a mà. Una graellada de rovellons, ratlla l'exquisit però, tampoc els tenim sempre a mà. 
En canvi el forn i la gírgola sempre estan al nostre abast.
Avui, he preparat una graellada d'aquests bolets.

Ingredients:
Gírgoles grans i fresques
Oli d'oliva verge
Sal
Pebre negre
4 grans d'all
Julivert fresc

Preparació:
Engegueu el forn amb el gratinador.
Folreu el sobre d'una safata amb paper de plata per posar-la a sota la graella pel tal que reculli el suc i no us embruti el forn.
Renteu i escorreu les gírgoles
Talleu o piqueu els grans d'all i el julivert fresc

Ara poseu les gírgoles a sobre de la reixa del forn, primer de cap per avall, tal com indica la fotografia, les deixeu coure per aquesta banda al vostre gust (dependrà si us agraden més o menys cuites).  
Quan veieu aquesta banda prou cuita doneu-els-hi la volta i tireu a cada peça un bon raig d'oli d'oliva, un polsim de sal i pebre i el all i julivert picat.
Acabeu de coure (les vores han d'estar doradetes) i serviu-los calents.

Espero que us agradin!

dissabte

Pastís de mató casolà

Fa uns dies quan la Mercè del bloc Cuina per llaminers, va presentar un preciós pastis de mató ja en vaig quedar enamorada.

Actualment, estic fent plats i combinacions amb mató casolà i vaig pensar que era un bon repte provar de fer el pastís de la Mercè.

Com veureu, a la seva recepta hi he fet alguns canvis: un perquè no tenia la matèria prima suficient (he tingut que ajustar o canviar algun ingredient), un altre, perquè hi he afegit panses de Corint que m’agraden molt.




Ingredients:
Mató casolà fet amb un litre i mig de llet aquest cop (per veure com el faig premeu aquí)

300 gr de mató
2 ous
56 gr de sucre
80 gr de farina
¼ de litre de llet sencera
30 gr de mantega tova (pomada)
Ratlladura de llimona

Elaboració
Prepareu un motlle enfarinat (primer l’unteu amb oli o mantega i l’empolvoreu amb farina)

Preescalfeu el forn a 180ºC

Barregeu primer el sucre amb els ous fins que us quedi una pasta (amb la batedora tal com recomana la Mercè). Llavors afegiu la farina, la llet, la mantega i per últim la ratlladura de llimona.
Distribuïu dins el motlle i abans d’enfornar tireu les panses per a sobre (jo ho he fet abans i m’han quedat mal col·locades)
El proper crec que hi afegiré una mica més de sucre

45 minuts i llest! Però ja sabeu cada forn... va a la seva.

divendres

Truita de bocins d'espàrrecs acompanyada d'espàrrecs a la planxa

Per aportar una mica més de fibra als menjars d'aquesta setmana i per acabar el manat d'espàrrecs, avui, he preparat aquest plat.

Ingredients:
Espàrrecs verds
2 ous
Sal
Oli d'oliva
1 tomàquet madur


Preparació:
Trenqueu els espàrrecs clàssicament  (apartant el tronxo més dur) però no llenceu cap tros encara.  
Escaldeu en un pot amb aigua i sal els espàrrecs durant dos minuts Escorreu-los i reserveu
Prepareu la planxa i quan l'hagiu posat al foc escampeu-hi un raig d'oli per sobre. Quan sigui calenta hi poseu els espàrrecs (com indica la fotografia) amb una mica de sal per sobre i un tomàquet madur partit per la meitat.
Talleu unes quantes làmines de les cues dels espàrrecs que heu reservat (veureu que encara hi queden alguns trosets  tendres) i poseu-les en una paella amb un rajolinet d'oli, feu tomba i tomba uns minuts i reserveu.

Deixateu dos ous, afegiu-hi les làmines i feu la truita amb molt poc oli.

Prepareu el plat amb la truita i acompanyeu-lo amb dos espàrrecs amanits amb oli d'oliva a sobre  i un tros de tomàquet amb un mica de sèsam a un costat.

dijous

Arròs bullit amb pèsols

M'agrada molt la combinació d'arròs bullit amb pèsols.  Avui,  m'ha semblat molt adient fer aquest plat després de dos dies de fer sofregits.

Ingredients:

Arròs blanc
1 gra d'all
1 grapat de pèsols pelats
Sal
Oli d'oliva verge

Preparació:
Peleu un gra d'all 
Poseu un pot amb aigua al foc ( tres parts d'aigua per cada una d'arròs) amb un polsim de sal i el gra d'all. Quan comenci a bullir afegiu l'arròs, els pèsols i un bon raig d'oli d'oliva (si els pèsols us agraden més "al dente" espereu  que l'arròs bulli uns deu minuts abans d'incorporar-les-hi). Remeneu.
Normalment, com ja sabeu, l'arròs es cou en 20 minuts. Si no us agrada l'all, us recomano, que abans de treure'l del foc el retireu amb una cullera perquè, si espereu massa es pot desfer i es pot barrejar amb l'arròs.

dimarts

Patates estofades amb llonza llaminera


El plat d'avui es fruit d'una badada meva. Ahir, quan vaig anar a comprar, no vaig advertir que volia la llonza llaminera tallada fineta per a arrebossar i, la van tallar més gruixuda.

Per aquest motiu he tingut que fer un canvi ràpid de menú i, aquí el teniu:
No val a badar!

Ingredients per a tres persones:

1 llonza llaminera
1 tomàquet madur gros
1ceba de Figueres
Farina de cigrons
2 patates grans
Una mica de pebrot vermell escalivat, quatre pèsols, algun tros d’espàrrec.., en definitiva la verdura que em va sobrar ahir de fer el reixat i que vaig guardar a la nevera.
Oli d’oliva
Sal
Pebre negre
Pebre vermell picant
1 fulla petita de llorer

Preparació:
Trinxeu la ceba i el tomàquet al vostre gust.
Peleu i esqueixeu a daus les patates i deixeu-les amb aigua perquè no es tornin negres
Poseu en una cassola o paella l’oli d’oliva i sofregiu la ceba i el tomàquet.
Salpebreu els talls de llonza, enfarineu-los amb farina de cigrons.
Quan ja tingueu el sofregit fet, afegiu les patates i cobriu-les d’aigua. Tireu-hi la fulla de llorer. Deixeu coure uns deu minuts i llavors afegiu els talls de llonza llaminera enfarinats.

Rectifiqueu de sal i deixeu coure de 10 a 12 minuts més. Abans de retirar del foc afegiu una cullereta de pebre vermell.
Serviu calent i acompanyat d’una llesca de pa de pagès.


Us presento un estri de cuina ben pràctic:
En una reunió de "Taper" vaig veure com trinxava aquest curiós aparell i vaig pensar que per fer poca quantitat m'aniria be i, certament no em vaig equivocar. Va de meravella, fins i tot hi he trinxat avellanes.

dilluns

Reixat de pasta de full i verdures

Molts cops quan preparem menjars de carmanyola, no pensem en aquest tipus de preparats que aporten diversos nutrients alhora. Avui he preparat per demà dinar aquest reixat tan senzill.

Ingredients per a dues persones:
1 massa de pasta de full
1 grapat de pèsols
8 mongetes tendres
4 tires de pebrot vermell escalivat
1 pastanaga
1 llauna de tonyina
3 cullerades grans de blades bullides i escorregudes 
1 rovell d'ou
1 grapat de pinyons
Sal 
Oli d'oliva

Preparació:
Preescalfeu el forn a 200ºC
Peleu els pèsols, talleu les mongetes tendres i la pastanaga.
Poseu tots aquests ingredients (mongetes, pastanaga, bledes, pinyons) en una paella antiadherent amb un raig d'oli d'oliva i coeu-los deixant-los al dente. Un cop cuits reserveu-los.

Enfarineu el marbre i poseu la massa de pasta de full, si l'heu comprat rodona, us tocarà tallar-li les bores per fer-la quadrada. Feu-ne dos parts partint-la per la meitat.

Una part l'ompliu amb la verdura i la tonyina i,  l'altra hi passeu l'estri que dibuixa i talla el reixat (jo l'estreno avui).

Poseu la part enreixada a sobre de l'altra i, segelleu els costats amb una forquilla (com quan feu una cresta). 

Abans de posar-la al forn la pinteu amb un rovell d'ou.

Vigileu-la mentrestant es cou i quan la veieu enrossida gairebé que ja està.

(Amb la massa que he tallat dels costats i el farcit que m'ha sobrat,  he preparat una cresta).

Espero que us agradi

divendres

Coca ràpida

He fet una coca ràpida pels esmorzars d'aquesta setmana. És molt bona per sucar amb llet i cola-cao, amb llet d'ametlles o per menjar sola, perquè com podeu veure va acompanyada de pinyons i bocinets de xocolata.

Avui no he penjat les fotos del procés, perquè ho he barrejat tot de cop i ho he pastat amb la màquina.
Ingredients:
150g de sucre
150g de farina
2 dits d'oli d'oliva (mesurats en un got)
3 ous sencers
Pell de llimona ratllada
Xocolata
Pinyons
1 sobre de llevat Royal

Elaboració:
Poseu un paper de forn a sobre d'una safata untada amb oli. 
Preescalfeu el fon a 180ºC

Poseu en el recipient de la batedora, els ous, la farina, el llevat, el sucre, la ratlladura de llimona i amasseu. A mig amassar, tireu-hi  a poc a poc l'oli d'oliva. Doneu-li unes quantes voltes més i ja podeu  posar-la a la safata del forn. A sobre tireu-hi els pinyons i la xocolata.

Enforneu però penseu que es cou molt ràpidament. Com sempre abans de treure-la punxeu-la  (al mig) amb un escuradents per saber si està cuita.

dimarts

Pizza de verdures i tonyina


Amb aquesta recepta participo en el recull de receptes del 15

Ingredients:

Una massa de pizza ja preparada
2 carxofes grosses
1 ceba de Figueres
1 grapat de pèsols
1 llauna de tonyina
1 tomàquet madur triturat
1 pebrot vermell escalivat
1 sobre de formatge ratllat (diverses classes)

Preparació: 

Talleu a làmines fines les carxofes i les fregiu amb oli d’oliva. Escorreu i reserveu
Bulliu els pèsols amb una mica d’aigua i sal. Escorreu i reserveu
Preescalfeu el forn a 200ºC

Poseu la massa de pizza en una safata de forn (deixeu a sota el mateix paper que porta). 
Escampeu una fina capa de tomàquet natural triturat i la ceba, a sobre les làmines de carxofes, a sobre d’aquestes,les tires de pebrot, els pèsols i la tonyina escorreguda. A l’última capa, escampeu el formatge ratllat. 

Cap al forn!
Ja sabeu que cada forn és un món, el meu va trigar un quart d’hora. Val més que el vigileu.

Espero que us agradi!


dilluns

Puré de carbassa

Aprofitem el que queda de l'hivern per menjar sopetes, pures i brous. 

Avui us presento, un puré de carbassa pensat per tots nosaltres i també per les persones que han de tenir cura de la seva digestió.

Aquest puré el podeu preparar de dues maneres: una amb tots els ingredients bullits (en aquest cas anirà molt bé per a persones amb problemes digestius o com us deia, que necessitin un menjar fàcil de digerir) o incorporant-l’hi un caramel·litzat de ceba, que podeu introduir-lo durant la cocció o després d’haver retirat el plat de la persona que es cuida.

Ingredients per a tres persones
1/2 carbassa (d’aquelles que semblen una pera gran)
2 patates mitjanes
2 cebes de Figueres (una més grossa i una més petita)
Oli d’oliva verge
Sal

Preparació
Peleu i esqueixeu les patates a trossos. Peleu i talleu a daus la carbassa.
Poseu a bullir les patates, la carbassa, la ceba grossa, un bon raig d’oli d’oliva i sal. Mentrestant caramel·litzeu en una paella amb oli d’oliva l’altra ceba trinxada i reserveu-la.

Per la primera opció, només cal que quan els ingredients del puré estiguin cuits, els passeu per la trituradora i feu el puré.

Per a la segona opció, afegiu la ceba caramel·litzada en mig de l’ebullició o al final abans de tritura-lo. El gust varia.
Al retirar-lo del foc, comproveu primer la sal.

dissabte

Sopa de peix


Avui, una sopeta calenta per a dues persones

Ingredients
1 cua de rap
1 tomàquet madur
1 ceba de Figueres
2 grapats de pèsols
Sal
Oli d’oliva
Pebre vermell

Per la picada
Uns quants cigrons secs
Una mica d’ametlla laminada
Una nou
Quatre avellanes torrades
1 branqueta de julivert fresc
1 gra d’all petit (opcional)

Elaboració
Netegeu la cua de rap i amb la pell i les espines feu un brou i reserveu.
Talleu a daus o rectangles el rap que us ha quedat.
Passeu per la picadora la ceba i el tomàquet junts. Poseu-ho en una pella amb l’oli d’oliva (2 cullerades soperes). Deixeu coure.

Quan el tomàquet i la ceba s’hagin sofregit una mica, afegiu el brou prèviament colat.
Talleu i saleu el rap i passeu-lo per farina. Aneu col·locant els trossos de peix i els pèsols dins la paella. Abaixeu el foc i, deixeu-lo coure lentament.

Prepareu la picada amb el gra d’all, el julivert, els cigrons, els fruits secs i un polsim de pebre vermell.

Quan veieu la sopa cuita i, gairebé en el moment de retirar del foc, afegiu la picada i rectifiqueu de sal al vostre gust.

Nota: recepta aplicable a lluç o altres peixos blancs

Vols saber més sobre aquest aliment? Prem aquí

dijous

Mató casolà

L'altre dia em vaig engrescar a fer mató després de visitar el bloc de Catacuina i el seu excel·lent formatge, (recordant el temps en que jo en feia tot sovint i fins i tot quan el preparava la meva mare). 

Com us vaig dir, amb llet de brik no en vaig quedar gens satisfeta, perquè no tenia el gust que esperava.

Avui he anat a comprar llet fresca.

Ingredients:
1 litre de llet fresca
1 llimona

Preparació:
Exprimiu una llimona i reserveu el suc.
Prepareu un colador finet
Poseu al foc un pot amb un litre de llet.
Quan veieu que la llet arrenca el bull, tireu a poc a poc el suc de llimona (a vegades amb unes gotes n'hi ha prou) fins que veieu que es qualla,  remeneu amb una forquilla durant uns segons i traieu el pot del foc.

Aboqueu la llet tallada en el colador, perquè vagi traient l’aigua. No cal que el premeu.

Com podeu veure, ha quedat molt esponjós i de gust boníssim!
Ara sí que estic contenta!

Nota: també es pot fer amb un rajolí de vinagre però, particularment prefereixo no fer-li perquè a vegades pot agafar una mica de regust.

dimarts

Col, mongetes del ganxet i cansalada viada


Fa uns dies vaig veure en un dels vostres blocs la recepta d'un magnífic trinxat, perdoneu si no em recordo qui  la va publicar. Bé, el que vull dir és que, veient aquest plat vaig recordar que a casa feien un plat boníssim amb col,  mongetes del ganxet i un bon tall de cansalada viada.

Així que, aquest migdia l’he fet

Ingredients per a una persona:

Mongetes del ganxet bullides (les meves no eren del ganxet perquè avui no en tenia)
1 tall de cansalada viada
¼ de col bullida
Sal
Oli d’oliva verge

Preparació

En un plat, barregeu les mongetes i la col.
Fregiu amb oli d’oliva el tall de cansalada, quan estigui cuit i ros, el reserveu.
Passeu la barreja de mongetes i col per la paella amb l’oli de la cansalada.
Serviu ben calent.
Bon profit!

dilluns

Fideus amb costella de porc

El plat d'avui és un altre clàssic de casa nostra. Econòmic, senzill i molt gustós.

Ingredients per a dues persones:
1 costella de porc grossa tallada
Fideus per guisar
4 tomàquets madurs
1/ceba de Figueres
Oli d’oliva
Pebre vermell dolç
Sal
Julivert
1 gra d’all
  
Preparació:
Passeu per l’un...dos...tres la ceba (deixeu-la a la textura que us agradi) i reserveu-la.
Passeu-hi també els tomàquets (també a la textura que us agradi) i reserveu-los.

Escalfeu aigua o brou en un pot i manteniu-lo calent.

Enrossiu els trossos de costella en una paella amb oli d’oliva. Un cop enrossits afegiu la ceba i l’all trinxat, coeu a poc a poc. Un cop cuita la ceba, afegiu el tomàquet i deixeu coure a foc lent. Tot seguit incorporeu el fideus sense deixar de remenar.
Anireu afegint aigua o brou calent, a mida que veieu que se'l beu, també anireu rectificant de sal.
El pebre vermell i el julivert l’incorporareu al guisat cap al final.

Estaven deliciosos...
Bon profit!

diumenge

Llagostins de la costa amb all i julivert

Un plat molt senzill, que millora si no es fa amb preses.

Últimament en prevenció de l’Anisakis, tant el peix com el marisc, primer els congelo.

Ingredients per a tres persones
12 llagostins grandets
2 alls
julivert
oli d’oliva
sal i pebre negre

Elaboració:

Descongeleu els llagostins, poseu-les-hi sal i pebre al vostre gust.
Trinxeu els alls pelats i el julivert.
Poseu un bon raig d’oli en una paella i quan estigui calent afegiu-hi els llagostins. Quan els tingueu cuits (punt de cocció al vostre gust també), retireu la paella del foc i reserveu els llagostins en una safata de servir.
Afegiu una mica més d’oli a la paella i torneu-la a posar al foc. Afegiu el trinxat d’all i julivert i feu un tomba i tomba. Tireu el preparat per a sobre dels llagostins i serviu-los calents.

Estan per sucar-hi pa!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...