dimarts 29 2011

Més magdalenes decorades

Amb aquesta nova versió de magdalenes decorades he tingut l'ocasió d'estrenar un altre dels tres expositors que em va fer el meu pare que, últimament li fa molta gràcia que li faci aquests tipus d'encàrrecs.

Les magdalenes són unes elaboracions senzilles, pràctiques i econòmiques. I, si com en aquest cas, les vestiu de gala veureu que resulten molt atractives per a festes infantils.

Les que he preparat estan fetes de merenga, per tant de clara d'ou i sucre. Els rovells els podeu aprofitar també per altres elaboracions (flamets, crema catalana, torrons de rovell d'ou...)

De receptes de magdalenes n'hi ha un munt i m'agrada anar provant. Aquest cop m'ha fet gràcia seguir una recepta d'una professional com l'Eva Arguiñano

La veritat és que m'ha encantat el resultat tant per la seva esponjositat com per la seva senzillesa.

Ingredients per a les magdalenes
4 ous
250g de sucre
200g de farina
1/2 got d'oli d'oliva verge (he calculat 125g)
1 sobre de llevat

Elaboració

Preescalfeu el forn a 180ºC.
Prepareu els motlles de paper (uns 20-25 segons mida).
Barregeu el llevat amb la farina i garbelleu amb un colador.
Poseu els ous i el sucre a la batedora i bateu mentrestant aneu afegint l'oli. Quan ho tingueu barrejat pareu la batedora i aneu incorporant a poc a poc la farina amb moviments suaus perquè quedi la farina ben incorporada però no us abaixi la massa.
Poseu la massa a la mànega pastissera i repartiu-la als motlles.

Per decorar les magdalenes podeu fer servir merenga com la que vaig ensenyar-vos l'altre dia.







diumenge 27 2011

Llonza farcida amb acompanyament de pèsols

El plat d'avui està fet amb els talls de llonza farcida que vaig congelar. Així que el plat ha estat fet en un tres i no res!
La veritat és que aquesta llonza ha estat molt ben aprofitada. Us la presento acabada amb pèsols i una bona picada d'avellanes i julivert.

Ingredients per a dues persones

6 talls de llonza farcida
1 ceba de Figueres
1 tomàquet madur gros
1 grapat de pèsols pelats
1 grapat d'avellanes torrades
Unes branques de julivert fresc
Sal, oli d'oliva verge
Un polsim de pebre vermell
1/2 gra d'all (opcional)

Elaboració

Feu un sofregit al vostre gust amb la ceba i el tomàquet. Un cop cuit tireu els pèsols i deixeu-los fer unes voltes. Disposeu a sobre els talls de llonza farcida i deixeu acabar de coure a foc lent.

Feu una picada amb les avellanes i el julivert i el mig gra d'all si li heu posat. La picada la tireu gairebé a l'hora retirar-ho del foc.

dijous 24 2011

Llenties amb ou dur

M'adhereixo a la crida que han fet molts blocs gastronòmics, per a participar demà amb una recepta que doni suport a la iniciativa que un any més ha fet a tot Catalunya el Banc dels aliments.


El que presento avui és un menú de dinar sencer. Un menú on hi ha inclòs vegetal cru, vegetal cuit, llegum, proteïna, hidrat de carboni i grassa vegetal (oli)

- Amanida de tomàquet amb tel de formatge
- Llenties bullides amb verdures variades (pastanaga, ceba, pebrot verd, tomàquet madur)
- Una llesca de pa
- Iogurt natural amb mel

Ingredients per a dues persones:

Per a l'amanida:
2 tomàquets
1 tros petit de formatge (el que tingueu)

Per a les llenties:

1 got ple (250cc) de llenties pardines
1 pebrot verd
1 tomàquet madur
1 pastanaga
1 ceba petita o 1/2 grossa

Elaboració de les llenties

Talleu les verdures en juliana.

Bulliu dos ous fins a deixar-los durs (12 minuts) i peleu-los

Poseu preferentment oli d'oliva en una paella i poseu-hi les verdures. Sofregiu una mica només perquè ja s'acabaran de coure amb la llegum. Seguidament aboqueu les llenties i l'aigua (quantitat suficient perquè les cobreixi més d'un dit). Quan comencin a bullir abaixeu el foc i afegiu sal.


Abans de servir talleu l'ou pel mig i poseu-lo al plat de les llenties.

Espero que demà facin una gran recollida d'aliments!!!!

dimarts 22 2011

Canelons de sípia

Una idea per aquestes festes...

Ingredients per a dues persones:

1 sípia ben gran
1 ceba de Figueres graossa
100-150g de bledes bullides, escorregudes i tallades
Oli d'oliva
Sal i pebre negre
8 plaques de canelons
Llet per a la beixamel
Formatge ratllat
Elaboració:

Trinxeu ben petita la sípia i salpebreu. Trinxeu també a part, la ceba ben petita.
Poseu un raig d'oli d'oliva a la paella. Afegiu la ceba i la sípia alhora, per tal de que combinin bé els dos gustos i deixeu sofregir una mica. Afegiu sal i les bledes. Deixeu cinc minuts més a foc lent gairebé fins que es begui el suc. Retireu del foc

Amb aigua, sal i un raig d'oli bulliu les plaques de canelons. Un cop cuits refredeu ràpidament i esteneu-los a sobre un drap de cuina. Ompliu cada placa amb una culleradeta del preparat, enrotlleu i poseu-los l'un al costat de l'altre en una safata de forn.

A la mateixa paella impregnada de l'oli de la sípia, prepareu una salsa beixamel espessa, tireu-la per a sobre els canalons i empolvoreu-los amb formatge i gratineu-los al forn.

dilluns 21 2011

Sopa de sèmola d'arròs amb brou vegetal

El plat de sopes que presento aquest mes al Memòries d'una cuinera va dedicat a la Conxi, la meva companya de feina que, des de fa uns dies compartim idees de cuina sense blat.

Ingredients:
Verdures variades (carbassó, pastanaga, ceba, mongeta tendre, patata...)
Sal i oli verge
Sèmola d'arròs

Elaboració:
Talleu les verdures en juliana i poseu-les a bullir amb aigua. La quantitat justa d'aigua i coure a foc lent farà el brou més bo. Afegiu un polsim de sal quan bulli.

Un cop cuit coleu el brou i poseu-lo al foc amb un bon raig d'oli d'oliva. Quan torni a bullir tireu la sèmola en forma de pluja perquè no s'agrumolli, remeneu contínuament perquè s'enganxaria i comproveu la sal abans de retirar-la del foc. Es cou molt ràpidament.

Les mides que faig servir són: 1 got de brou per 1 1/2 cullerada sopera de sèmola. Aquesta quantitat és un plat fons. Al servir-la tireu una culleradeta de verdures per a sobre.

Aquesta recepta serveix per a persones que mengen plats poc elaborats, per tant, la incloc a l'apartat de cuina delicada del bloc. També és ideal pels menuts i per a persones grans. Si voleu la podeu fer amb brou de pollastre.

diumenge 20 2011

Arròs amb verdures i llagostins


És el primer cop que faig arròs a la cassola i l'acabo al forn. A l'última classe del cuiner Joan Dalmau, ens en va preparar tres de diferents i no sé quin dir-vos que era el millor. Avui us presento la meva pràctica adaptada als ingredients que tenia.


Ingredients per a tres persones:
1 sípia petita
6 llagostins
6 grapats d'arròs (2 grapats per persona)
1 carbassó petit
2 albergínies petites
1 pebrot verd
1 ceba grossa de Figueres
100g de pèsols
2 tomàquets madurs grossos
1 litre de brou de peix (en el meu cas en tenia de congelat)
1 culleradeta de pebre vermell
Pebre negre, sal i oli d'oliva verge

Preparació
Preescalfeu el forn a 180º
Talleu la sípia a daus i passeu-la per la paella amb els llagostins. Reserveu
Talleu les verdures al vostre gust. Ratlleu els tomàquets
Escalfeu fins a bullir el brou
Amb l'oli de fregir el peix feu un sofregit amb les verdures, com sempre primer la ceba, llavors la resta de verdures i al final els tomàquets.
Quan tingueu el sofregit fet, tireu l'arròs i doneu-li unes voltes amb les verdures, afegiu seguidament el brou, la culleradeta de pebre vermell, el polsim de pebre negre i sal al vostre gust.
Deixeu bullir cinc minuts a foc fort (comproveu la sal) i llavors poseu al forn 15 minuts més. Cinc minuts abans de retirar-lo poseu a sobre els llagostins.

dissabte 19 2011

Immillorable acollida a Olot!

El mercat municipal d'Olot s'ha vist envaït aquest matí, per una bona colla de blocaires que hem passejat per les seves parades acompanyats pel cuiner i amfitrió Pep Nogué junt amb els seus col·laboradors virtuals del bloc Fem un mos. Hem estat obsequiats amb un bon esmorzar amb productes de la terra i demostracions sobre com preparar les recuperades farinetes de Fajol (a mi, particularment, aquesta recepta m'ha captivat) i de com saber improvisar una estació meteorològica amb una bona ceba.


De fet, crec que tot el mercat ha estat pendent de que ens hi sentíssim com a casa.

Us deixo la crònica aquí perquè mentrestant l'estava preparant, he vist que la Marina ja l'havia penjat i m'he dit: feina feta!!!! Per tant, amb el vostre permís us envio cap a ca la Tapa't de Tapes

Des d'aquest bloc els enviem un munt de gràcies a tots els olotins dels llocs on hem estat i també als anfitrions

Ens ho hem passat tan bé que ja esperem repetir!

dijous 17 2011

Pastís de iogurt

Avui visitant el bloc de la Marina Tapa't de tapes i altres plats he vist el patís de iogurt que ha fet i m'he aixecat a preparar-lo en un tres i no res.


Hi he fet dos petits canvis, un, canviar el sucre blanc pel moreno i l'altre no posar-hi fruits secs.
Dono fe de que és boníssim. Ens l'estem menjant tebi perquè fa una oloreta irresistible i ha quedat súper esponjós.

Ingredients

1 iogurt natural La Fageda
3 ous sencers
1 mesura de iogurt plena de sucre morè
3 mesures de iogurt plenes de farina
1/2 mesura de iogurt d'oli
1 sobre de llevat en pols
Una mica de pell de llimona ratllada

Elaboració

Preescalfeu el fon a 180ºC
Unteu amb mantega o oli i enfarineu una safata o motlle per anar al forn.
Poseu a la batedora el iogurt, els ous, l'oli, el sucre i la ratlladura de llimona. Remeneu i mentrestant garbelleu la farina junt amb el llevat. Afegiu a la batedora.
Quan ho tingueu ben barrejat col·loqueu la massa a la safata i enforneu.

A la Marina se li ha cuit amb 20-25 i a mi m'ha trigat una mica més. Cal que feu la prova de l'escuradents per veure que triga el vostre forn.

dimarts 15 2011

Pa sense llevat


La Recepta del 15 s'ha convertit en un repte per a mi. No m'ho podia perdre tot i que les muses m'han deixat abandonada fins a última hora.

M'agrada trencar-m'hi el cap dies abans i avui quan estava a punt de claudicar; els "Roscos" que vaig fer fa pocs dies, m'han donat la idea de fer servir bicarbonat en comptes de llevat.

He anat a Google a veure qui havia tingut aquesta mateixa idea i he trobat un apunt de Pa Irlandès molt interessant en el bloc Remena nena i també aquest d'aquí y de allá. El meu pa no sé si s'hi assembla al pa Irlandès però  l'he fet servir per inspirar-me.

Com veureu primer he volgut fer la prova amb quantitats petites.

Ingredients:

225g de farina integral (o normal)
2g de bicarbonat sòdic per cuina
2g de sal
2g de sucre
1 iogurt natural o grec (com a substitutiu del sèrum de mantega)

Elaboració:

Preescalfeu el forn a 230ºC per mantenir-lo després a 220ºC.
Feu un volcà amb la farina i afegiu la resta d'ingredients al seu interior. Freseu a poc a poc amb les mans. Només s'ha de fer que els ingredients quedin ben incorporats. Doneu-li una mica de forma i cap al forn, ja que no té cap temps d'espera prèvia.
El temps de cocció 45 minuts. Vigileu-lo.

El pa evidentment ha de quedar dens per dins. Amb aquestes proporcions surt un pa d'uns 25cm que, de cap manera serviria per menjar sense llescar. Nosaltres l'hem deixat tot tallat dins una bossa perquè crec que demà costaria molt de fer.

Demà farem un bon esmorzar amb un parell de llesquetes d'aquest pa integral i melmelada casolana.

Us deixo també aquest enllaç a Vikipèdia perquè veieu que hi ha opcions per a substituir el sèrum de mantega, en el cas que no en tingueu i un altre enllaç bloc Uno de dos, per si us el voleu fer casolà.

M'ha agradat treballar altra vegada amb el bicarbonat i no serà l'última.


diumenge 13 2011

Cassoletes farcides de trufa


L'altre dia vaig fer pasta brisa i vaig aprofitar per fer cassoletes. Les vaig guardar precintades amb film i a dins d'un pot hermètic. Avui, les he farcit de trufa i de pas, he tornat a fer pràctiques amb la mànega pastissera. Com veureu ara sóc aprenent de pastissera!

Ingredients per fer la pasta (aprox. 12 cassoletes)
125g sucre llustre
150g mantega pomada
3 rovells d'ou
100g ametlla en pols
150g farina blanca
sal
Ratlladura de llimona

Elaboració:
Poseu les farines a sobre el marbre en forma de bolcà. Al mig la mantega tova, el sucre i els rovells d'ou. Barregeu en aquest ordre: primer la mantega i el sucre, llavors els rovells, el polsim de ratlladura de llimona, la sal  i a poc a poc  aneu incorporant la farina al cercle. Feu una bola i estireu amb un corró. Per coure-les us deixo l'enllaç aquí.

Trufa
Per fer la trufa segueixo les indicacions de'n Narcís amb les següents proporcions:
100g de nata líquida
100gr de xocolata
30gr de mantega.
Pel muntatge, com ja us he dit, màniga pastissera, quatre avellanes i endavant!


dimarts 08 2011

Corona de peix blanc i bledes


Quan varem anar l’altre dia a Soler Graells, aquest motllo en forma de corona em va enamorar. Vaig imaginar-me'l amb pa de pessic i panses, amb ous i formatge però, amb peix, fins avui que m’ha vingut la idea al cap a l'obrir la nevera...

Plat senzill, senzill, senzill...

Ingredients per a dues persones

5 fulles de bleda bullides
3 ous
2 cullerades soperes de ceba confitada
4 cullerades de tomàquet fregit
4 cullerades de xampinyons laminats i fregits
6 llagostins
1 pot de crema de llet
Restes de peix blanc (ganya, cua i rodanxa petita...)
Sal, pebre al vostre gust
1 patata bullida i 1 tros de mantega per la decoració

Elaboració

Preescalfeu el forn a 200º
Bulliu el peix blanc i quan estigui bullit trieu-lo.
En una paella i un rajolinet d’oli d’oliva i sal, coeu els llagostins
Barregeu els ous amb la ceba, les fulles de bleda, el tomàquet, la sal, el pebre, la crema de llet i un rajolinet de l’oli de coure els llagostins.
Unteu amb mantega la corona (o altre motlle) i tireu la mescla. Sobre d’aquesta mescla, escampeu els xampinyons i el peix triat.
Poseu al forn al bany maria durant 15-20 minuts.
Adorneu amb patata bullida aixafada amb mantega i acompanyeu amb els llagostins.

dilluns 07 2011

Magdalenes decorades

Avui volia estrenar un dels tres expositors de pastes que ens ha fet el meu pare i els volia estrenar fent "cup cakes". Encara que no sigui la traducció, a mi m'agrada dir-ne magdalenes decorades. 

Quan m’he posat a fer el sucre a punt de bola per elaborar la merenga, puf! S’ha espatllat el termòmetre!!!!!! Aggggg!
He hagut de demanar auxili al pastisser de casa, que ho fa a la manera tradicional. 

Un cop l'he tingut a la cuina, ja l’he enganxat perquè em vigilés mentre feia servir la màniga, perquè no us ho he dit, però jo també m’he estrenat amb el seu ús per decorar. Ha tingut la paciència de deixar-me fer i rectificat el que podia.

Així que aquí teniu el que m’ha sortit

Ingredients per a les magdalenes

200gr de farina
200gr de sucre
4 ous
80gr d’oli d’oliva
20gr de mantega
1 sobre llevat Royal
18 motlles de paper de magdalenes


Elaboració de les magdalenes

Preescafeu el forn a 180ºC
Garbelleu la farina i el llevat.
Poseu els ous i el sucre a la batedora, i barregeu bé, incorporeu l’oli i la mantega fosa.
Quan tingueu la barreja feta barregeu a mà a poc a poc la farina.
Poseu la massa en els motlles de paper i enforneu de 18 a 20 minuts.



Ingredients i elaboració de la merenga aquí perquè he fet servir aquest procediment de’n Narcís.

Ara, poseu la merenga en tres bols diferents i afegiu unes gotes o polsim de colorant alimentari a cadascuna. Barregeu i, ja podeu començar a practicar amb la mànega pastissera.

Això sí per exposar-ho en un expositor exclusiu i “xulo” com aquest, heu de tenir un pare, parent o amic que us el regali!






Aquí teniu el meu petit veí Robin, si l'hagués deixat, m'hagués ajudat a menjar-les!!!

diumenge 06 2011

"Roscos"


L’àvia Paula era d’Almeria. Va morir jove i no em va poder ensenyar res de la seva cuina, tret d’aquests “roscos”, com en deia ella, que m’han arribat a través de la meva mare. Els solíem fer els dies de pluja.


Ingredients:

Farina, aproximadament 450g 
7 cullerades d’oli d’oliva
7 cullerades de sucre
7 cullerades de llet
Ratlladura de llimona
1 ou
1 polsim de bicarbonat

Preparació





















Fregiu l’oli en una paella; just quan s’hagi escalfat, el traieu del foc i el deixeu refredar
Garbelleu la farina i prepareu-la en forma de bolcà. Al mig poseu l’ou i el sucre perquè es vagi barrejant, després aneu incorporant ben a poc a poc, l’oli, el polsim de bicarbonat, la llet, la ratlladura de llimona i l’últim la farina. Ho aneu pastant fins a fer-ne una pasta homogènia.

Aneu agafant petites porcions de pasta per fer-ne bastonets de la mida d’un dit de gruix que, un cop fets, aixafareu amb un dit sobre la taula per deixar-los com una cinta. Llavors, els doblegareu pel mig i els donareu forma de llaç.




Els anireu col·locant en una safata. Quan els tingueu fets, prepareu una paella amb l’oli suficientment abundant per fregir-los sense cremar-los. Han de quedar daurats per fora, però esponjosos per dins.


  

Quan els tireu a l’oli calent, cauen al fons i quan gairebé estan cuits suren. Deixeu-los sobre una safata amb paper absorbent i empolvoreu amb sucre llustre (opcional). 

  
Veureu que n’he fet un quants d’infantils, en record d’aquella època que els he  donat forma de pa, cargols...
 És una massa ideal per gaudir treballant amb els menuts.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...