diumenge 24 2012

Coca de Sant Joan



Avui us tinc una sorpresa: he fet una coca de brioix per primer cop! 

Si ho recordeu, l'any passat la vaig fer de pa de pessic perquè se'm va fer gros això de la fermentació. Aquest any vaig estar a punt de tornar-la a fer però, després de veure el magnífic resultat de la Laia del bloc Racó dolç i de les seves amigues (que van assistir al taller de brioix del dia 25 de maig que va fer en Narcís) vaig pensar que m'hi havia d'atrevir i compartir també la meva coca amb elles.

Fet i fet, vaig pensar, què pot passar? El pitjor que pot passar és que em quedi com una coca!
Així que, endavant les atxes, com deia la meva àvia.

Ingredients per a una coca mitjaneta
Per a la massa mare
100g de farina de força
10g de llevat fresc (del super)
4 g de sal
Llet (la que admeti)

Per la massa del brioix
100g farina força
4g de llevat fresc
1/2 ou
Llet (la que admeti)
50g de sucre
10g mantega pomada
Un rajolinet d'anís
Un polsim de ratlladura de llimona
Una punteta d'extracte de vainilla
Un polsim de canyella en pols

Elaboració
Desfeu el llevat amb una mica de llet i amasseu amb la farina, el llevat i la sal incorporant la llet que necessiti la massa. Aquí jo tinc avantatge perquè podia preguntar: com ho veus? I em deia: una mica més... (no ho dieu, eh!)
Quan tingueu la massa mare feta poseu-la en un bol i tapeu-la durant mitja hora amb film i guardeu-la al lloc més calent de la cuina fins que dobli el seu volum.
Ara, poseu tots els ingredients a la màquina d'amassar i una vegada estigui barrejat afegiu-hi la massa mare fins que quedi una massa consistent i elàstica. Poseu oli a sobre el marbre, feu una bola i deixeu reposar 10 minuts.
Un cop passat aquest temps i també a sobre el marbre untat d'oli, doneu-li forma amb un corró, pinteu-la amb ou batut i decoreu-la amb la fruita al vostre gust. Poseu-la a fermentar al vostre forn a 40ºC i amb  una safata amb aigua bullent a baix. Temps aproximat de 30 a 40 minuts (fermentació amb vapor).
Passat aquest temps, traieu la safata d'aigua del forn i poseu el forn a 230ºC. Una vegada tingueu el forn a aquesta temperatura poseu els pinyos, el sucre i enforneu (10-15 minuts depenent de cada forn).

Bon Sant Joan!

divendres 22 2012

Fideus amb costella i mató amb fruita confitada




Dinar "rico, rico, rico"  com diu l'Arguiñano.
Un plat senzill, gustós i econòmic.

Ingredients per a tres persones (o dues molt menjadores)
250g  de fideus del número 4
1 costella de porc grosseta
2 tomàquets madurs
1 pastanaga grossa
1/2 porro
1 ceba de figueres
Oli d'oliva verge
Sal
Pebre vermell picant

Elaboració
Demaneu a la carnisseria que us parteixin la costella a trossos
Si no voleu greix, desgreixeu les vores de la costella amb l'ajuda d'un ganivet i saleu al vostre gust.
Talleu ben fines les verdures.
Escalfeu al foc un pot amb aigua.
Poseu un raig d'oli d'oliva a la paella i afegiu els trossos de costella. Enrossiu i reserveu en un plat.
Tireu les verdures a la paella, on hi ha quedat l'oli de la costella, tapeu i deixeu fer a foc lent. Quan estiguin cuites hi afegiu els fideus i remeneu per barrejar-ho. Tot seguit incorporeu una altra vegada la costella i cobriu (dos o tres dits per a sobre) d'aigua calenta. Cap al final de la cocció afegiu el pebrot vermell picant i rectifiqueu de sal.

Serviu calent!

I, de postres, què?

Mató casolà amb confeti de fruites confitades


Ingredients
Mató casolà
Bocins de fruites confitades

Elaboració
Per l'elaboració del mató, com sempre us envio a aquest enllaç
La fruita la podeu comprar així tallada o podeu aprofitar la que us sobri de la coca de Sant Joan i per la decoració final crec que la fotografia parla per si sola i que cadascú hi posi el seu detall. No hi cal cap més additiu, ni sucre ni mel, amb les fruites confitades n'hi ha prou.


dijous 21 2012

Entrepà de mongetes tendres



Avui esmorzar de primera!

Per celebrar que sóc blocaire des del juny del 2008 res millor que un bon esmorzar a base de pa amb tomàquet i mongetes de l'hort.

Amb mongetes tendres sóc capaç de fer-hi moltS plats i quan van bé de preu les congelo, us deixo l'enllaç de com fer-ho aquí.

Ingredients:
Mongetes tendres
1 ou
Farina de blat
Sal
Oli d'oliva
1 tomàquet madur

(les proporcions adapteu-les segons la quantitat que feu)

Elaboració

Coeu "al dente" les mongetes tendres al vapor amb una mica de sal. Deixeu refredar una mica.

Poseu dues cullerades de farina en un bol, tireu-hi l'ou i la sal (poca perquè ja en porten les mongetes). Remeneu i feu una pasta per arrebossar. Afegiu les mongetes amb molta cura perquè no es trenquin.

Poseu al foc una paella amb oli d'oliva i quan estigui calent fregiu les mongetes en grups de tres.
Quan estiguin cuites deixeu-les escórrer sobre paper absorbent.






Ara ja només us queda preparar-vos un sucós pa amb tomàquet com el meu i queixalada!!!


diumenge 17 2012

Magdalenes amb trufa



Com veureu continuo amb el meu cicle magdalenic, que no té altre propòsit, que perfeccionar-les mentrestant no pugui posar-me a la cuina més estona. Aviat faré altres fórmules o altres elaboracions.
Ingredients
4 ous sencers
250g de sucre
250g de farina de blat
1 sobre de llevat químic
1 pell de llimona ratllada
1/4 de litre d'oli d'oliva
Motlles de paper de magdalenes

Per a l'elaboració de la trufa visiteu lalionesa i per a l'elaboració de la massa  aquí.



dissabte 16 2012

Pets de monja farcits de trufa



Fa dies que em balla pel cap fer galetes amb trufa però avui quan he anat a comprar fruita confitada he vist aquests pets de monja, que fa segles que no menjava i m'he engrescat a comprar-los. De fet no són cap delicadesa, però són un clàssic i per caprici avui he buscat tres peus al gat a veure que hi podria fer. Molt aviat en penso fer de casolans!

Us deixo un enllaç a Vikipèdia perquè aquestes petites elaboracions anomenades pets de monja tenen també una petita història al darrera. 

Per fer la trufa he fet servir la fórmula d'en Narcís (lalionesa),  però us he de dir que aquesta trufa l'he elaborada per demà perquè com ja sabeu un cop feta ha de reposar a la nevera unes 12 hores per seguir el procés. 

No he pogut resistir pispar-ne aquests bocinets i omplir els pets i fer-vos una fotografia. Estan de bons!
  

divendres 15 2012

Còctel de maduixots



Aquí teniu el meu primer còctel per la proposta mensual d'aquesta gent incansable de la Recepta del 15. Vaig justa de temps, però complidora amb aquesta cita genial.

Ingredients per a dues persones
1 plàtan madur
1 taroja
1/4 de kg de maduixes
1cullerada de sucre
1/4 litre d'aigua ben freda
glaçons

Elaboració
Renteu i peleu la fruita, passeu-la per la batedora i si preferiu després per un colador xinès. El meu l'he fet sense perquè no volia perdre la polpa.
Afegiu el sucre, remeneu, poseu a la coctelera i sacsegeu-ho bé.
Serviu en got alt o copa.
Afegir-hi alcohol ja va a gust de cadascú



dijous 14 2012

Crema de patata de Jordi Anglí



He vist al cuiner Jordi Anglí en el programa Plats del Canal 9 quan preparava una crema de patata amb salmó fumat.
M'agrada la seva cuina per la senzillesa dels seus plats, per la cura que té al preparar-los i la manera d'explicar-los.
Per fer la crema d'avui l'he seguit pas a pas tret del salmó fumat que no en tenia. Ha resultat un plat deliciós.

Ingredients per a 2 persones:
3 patates grans Monalisa
1 ceba de figueres grosa
25g de mantega
Aigua o brou
20g de crema de llet
Oli d'oliva verge

Elaboració
Talleu a làmines la ceba ben prima i poseu-la a foc lent amb la mantega, una mica de pebre i sal.
Mentrestant peleu i talleu també les patates a làmines fines.
Quan la tingueu tallada i la ceba cuita al vostre gust, afegiu-la a la cassola, remeneu i després de donar-hi unes voltes afegiu l'aigua o el brou (jo hi he posat aigua).
Quan la patata estigui cuita afegiu la crema de llet (deixeu-la bullir un minut i rectifiqueu de pebre i sal). Tot seguit passeu-la pel Turmix i afegiu o decoreu al vostre gust.
Com veureu jo l'he acompanyat amb pa ecològic.

Boníssima!!!!


Si voleu veure el vídeo i escoltar els seus consells premeu aquí



dimarts 12 2012

Mel i mató amb sardana* de maduixots

Per fi, aquest mes vaig bé de temps per presentar la proposta al  Memòries d'una cuinera. Sempre ho enganxo pels pèls.

 Ingredients per a dues persones

1 litre i mig de llet fresca ecològica
1 llimona
6 maduixots
2 culleradetes de mel

Elaboració

Prepareu el mató segons l'enllaç que us deixo aquí i que vaig publicar ja fa un temps. Un cop cuit i escorregut deixeu-lo refredar.

Renteu i talleu a làmines les maduixes i repartiu-les al voltant d'un motlle rodó o quadrat.

Un cop fred el mató aixafeu-lo amb una forquilla i ompliu l'interior del motlle. A sobre una o dues culleradetes de mel i la decoració al vostre gust!




*Sardana premeu aquí
Per acabar m'avanço fins i tot al Nadal i us penjo aquest vídeo de YpuTube, perquè l'apunt d'avui m'ha fet pensar en aquesta cançó que cantavem de petits.

Magdalenes amb farina d'arròs, nous i xocolata



Vaig fer aquestes magdalenes amb farina d'arròs, expressament per la meva companya de feina Conxi, pèrquè en l'actualitat no pot menjar blat.

Després del resultat esponjós del pa de pessic elaborat amb aquesta farina, que vaig fer ja fa temps i que podeu veure aquí,  m'he decidit a preparar magdalenes. Han sortit també molt esponjoses. 

Cada cop més, la meva cuina, s'omple d'altres farines. La d'arròs de moment, m'està donant  bons resultats tant en l'elaboració de plats culinaris, com a la pastisseria. Molt aviat veureu elaboracions amb farina d'espelta. 
Com veureu segueixo amb les magdalenes de l'Eva Arguiñano que porten oli d'oliva. A casa les feiem també amb aquestes proporcion de farina i sucre però sempre amb mantega, que també surten boníssimes.

Ingredients
2 ous grans
125g de sucre
125g de farina
1/4 de litre d'oli d'oliva
Ratlladura de llimona
1 sobre d'impulsor
Motlles de magdalena
Una màniga pastissera
Un grapat de perles de xocolata
Un grapat de nous trinxades (jo ho he fet amb la mà de morter)

Elaboració

Preescalfeu el forn a 180ºC

Poseu els ous i el sucre al bol de la batedora de baretes. Munteu i afegiu la ratlladura de llimona, remeneu. A mà afegiu la farina amb el llevat i per últim l'oli d'oliva fins que quedi tot ben incorporat.

Poseu la massa a la màniga i ompliu els motlles fins uns 3/4. Poseu al mig de cadascuna unes perles de xocolata i una mica de nous trinxades. Enforneu entre 15-18 minuts (feu la prova de l'escuradents).

El secret per aconseguir una massa esponjosa és la manera de barrejar la farina amb els altres ingredients. Remeneu suaument i amb moviments de dalt a baix. Sense batre.

Segons la mida del motlle surten unes 12 magdalenes.

Proper taller: mousse
16 de juny de 2012 a l'Associació Jardí de Caldes de Montbui (costat bus Sagalés)
Elaboració de mousse de xocolata i altres

dijous 07 2012

Crespells de bledes



Ingredients per a dues persones
1/2 manat de bledes
1 ceba tendra grossa
3-4 cullerades de farina
1 ou
Oli d'oliva verge
Sal

Elaboració
Netegeu, talleu i bulliu les bledes amb aigua i sal. Escorreu i reserveu
Poseu oli d'oliva en una paella i estoveu la ceba tallada a rodanxes fines.
Afegiu un ou batut i la ceba cuita a les bledes. 
Rectifiqueu de sal i fregiu a cullerades en oli d'oliva.

Plat senzillisim!

dimecres 06 2012

Pastís de pinya natural



M'ha vingut de gust fer un clàssic que portés poca feina. Encara vaig a mínims.
Pel pastís d'avui he anat primer a visitar el bloc de la Cristina Bufet de postres perquè recordava que ella n'havia fet un. He preparat tots els ingredients que ella recomana, però quan ja ho tenia gairebé tot preparat,  m'he adonat que les magdalenes d'ahir se'm van menjar tota la farina de blat.  
Primer he fet un: Oh!!! Però després he recordat que tenia farina d'arròs, així que he tirat el pastís endavant. Encara hi ha dues petites puntualitzacions més, perquè el meu motlle és de 25cm i la meva pinya natural. Ah! I no tenia cireres...

Ingredients
4 rodanxes de pinya natural
4 clares d'ou
125g de sucre blanc
150g de farina d'arròs
1/2 sobre de llevat
50g de mantega
Ratlladura de llimona
Sucre morè per cobrir el fons del motlle

Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
Unteu el motlle amb mantega, enfarineu-lo i espolseu sucre morè pel fons abans de posar-hi les rodanxes de pinya a sobre.
Barregeu la farina amb el llevat
Foneu la mantega. Reserveu
Munteu les clares i a mig muntar afegiu el sucre, la farina i per últim la mantega fosa. Feu tot molt a poc a poc anant de dalt a baix perquè no baixi la massa. Quan ho tingueu tot homogeni ja podeu tirar-ho al motlle.
Forn de 25-30 minuts, com sempre segons el vostre forn.




dimarts 05 2012

Magdalenes de plàtan



El blat és un dels tres grans més àmpliament produïts globalment, al costat del blat de moro i l'arròs, i el més àmpliament consumit per l'home de la civilització occidental des de l'antiguitat; ha estat la base alimentària dels pobles de l'Orient Pròxim i Europa. El gra del blat és utilitzat per fer farina, farina integral, sèmola, cervesa i una gran varietat de productes alimentaris... (origen Vikipèdia, seguiu l'enllaç per ampliar informació).

Endevineu per a qui és aquest apunt? Sí, sí per l'Enfogona't (com sempre, no participo al concurs però m'encanta la convocatòria).
Noies aquest mes us ha tocat plat de la meva opció monotemàtica però, no serà la única perquè el blat dóna per molt i en tinc pensada una altra.

Ingredients
4 ous sencers
250g de sucre
250g de farina de blat
1 sobre de llevat químic
1 pell de llimona ratllada
1/4 de litre d'oli d'oliva
2 plàtans madurs de Canàries
Motlles de paper de magdalenes


Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
Munteu a màquina o a mà els ous i el sucre a la plegada. Quan els tingueu al punt afegiu la ratlladura de llimona. 
Barregeu la farinai el llevat
Ara, a mà i amb moviments suaus i de dalt a baix, aneu incorporant la farina (feu en dos o tres cops). Al final feu el mateix amb l'oli, fins que us quedi tot incorporat. Al final afegiu el plàtan aixafat amb una forquilla.
Poseu la massa en una màniga pastissera i farciu fins a 3/4 el motlle.
Forn durant 15-18 minuts (comproveu amb un escuradents)

Han quedat super esponjosos i boníssims!




diumenge 03 2012

Magdalenes de xocolata



Sembla que estigui fent un cicle de magdalenes i de fet poc us equivocaríeu però... Hi ha un perquè i és perquè són molt agraïdes de fer, porten poca feina i combinen amb molts altres aliments, sobretot amb la llet amb cacau o cafè.
Com veureu aquestes són de xocolata integrada, no com les de l'altre dia que només portaven unes quantes perles.
La fórmula gairebé és la mateixa però aquí canvia la proporció de farina. Ara m'explico

Ingredients
2 ous sencers
125g de sucre
10g de cacau en pols
115g de farina
1/2 sobre de llevat químic (1 culleradeta i mitja aproximadament)
Llimona ratllada al vostre gust
1/2 quart de litre d'oli d'oliva
Motlles de paper de magdalenes


Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
Munteu a màquina o a mà els ous i el sucre a la plegada. Quan els tingueu al punt afegiu la ratlladura de llimona. 
Barregeu la farina, el llevat i el cacau en pols.
Ara, a mà i amb moviments suaus i de dalt a baix, aneu incorporant la farina (feu en dos o tres cops). Al final feu el mateix amb l'oli, fins que us quedi tot incorporat. Poseu la massa en una màniga pastissera i farciu fins a 3/4 el motlle.
Forn durant 15-18 minuts (comproveu amb un escuradents)
I, si espereu petites visites, sempre en podeu decorar alguna amb pasta de sucre de colors. 
Necessiteu:
Una mica de pasta de sucre o fondant
Pastilletes de caramel o lacasitos

Elaboració del decorat
Esteneu amb un corró petit i a sobre el marbre enfarinat amb farina de blat de moro, un trocet de pasta de sucre. Talleu-lo amb un tallant de la mateixa mida que la magdalena. Reserveu.
Treieu amb un estri (jo ho he fet amb un que venen per fer això, però podeu fer-ho com vulgueu) una part de dins de la magdalena i farciu el forat amb una mica de la vostra melmelada preferida.
Tapeu la maddalena amb la rotllana de pasta de sucre.

I, si encara voleu que agradi més proposeu als nens que ho facin.



Tot un èxit en un tres i no res!

Espero que us agradi la proposta d'avui

Bona setmana a tothom!
 

divendres 01 2012

Flors de carbassó arrebosades




Ni cinc minuts han durat al plat aquestes flors de carbassó, ni temps de fer-hi més fotos. La veritat és que n'hem comprat poques perquè no n'havíem fet mai.  

Hem anat a la Fira Ecogra Granollers. Hem comprat verdures ecològiques a la parada que l'Adrià de l'Hortecològic i com podeu veure només arribar a casa ja han anat cap a la cuina. 

Aquest any la fira no m'ha convençut gaire, al meu gust,  hi ha molta alternativa i poca alimentació.

Ingredients

Flors de carbassó ecològiques
Oli d'oliva verge
Un ou
Sal i pebre negre

Elaboració

Renteu i talleu les flors. Deixeu-les escórrer
Prepareu una pasta per arrebossar amb ou, farina, sal i pebre (consistència com la de fregir calamars)
Poseu oli en una paella. Passeu les flors per la massa i fregiu amb oli calent. Vigileu perquè es couen ràpid.
Quan estiguin cuites deixeu-les sobre paper absorbent.
Boníssimes!! 
I mireu quin bé de Déu de verdures tenia l'Adrià!




Amb aquest plat de carbassó ecològic participo, per primer cop a la cita de hemc#57


hemc #57 - calabaciín
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...