dimarts 31 2012

"Roscos"



Feia molt temps que tenia ganes de participar en algunes de les propostes de Hecho en mi cocina però sempre feia tard. 
Quan vaig veure la proposta de l'Hemc 58, que va preparar Mr Cuuking!, vaig pensar que no hi podia faltar i, gràcies a la seva amabilitat, m'hi he enganxat pels pèls!

No és el primer cop que parlo dels "roscos" que la meva iaia d'Almeria va deixar-nos en herència i és per això que aprofito aquesta oportunitat per agrair-li. Em recorden moments molt i molt especials.

Ingredients:
450  kg de farina
7 cullerades d’oli d’oliva
7 cullerades de sucre
7 cullerades de llet
Ratlladura de llimona
1 ou
1 polsim de bicarbonat

Preparació
Fregiu l’oli en una paella; just quan s’hagi escalfat, el traieu del foc i el deixeu refredar
Garbelleu la farina i prepareu-la en forma de bolcà. Al mig poseu l’ou i el sucre perquè es vagi barrejant, després aneu incorporant ben a poc a poc, l’oli, el polsim de bicarbonat, la llet, la ratlladura de llimona i l’últim la farina. Ho aneu pastant fins a fer-ne una pasta homogènia.
Aneu agafant petites porcions de pasta per fer-ne bastonets de la mida d’un dit de gruix que, un cop fets, aixafareu amb un dit sobre la taula per deixar-los com una cinta. Llavors, els doblegareu pel mig i els donareu forma de llaç. Els anireu col·locant en una safata. Quan els tingueu fets, prepareu una paella amb l’oli suficientment abundant per fregir-los sense cremar-los. Han de quedar daurats per fora, però esponjosos per dins. 
Quan els tireu a l’oli calent, cauen al fons i quan gairebé estan cuits suren. Deixeu-los sobre una safata amb paper absorbent i empolvoreu amb sucre llustre (opcional). 
Si voleu veure el pas a pas visiteu aquest enllaç d'aquí

divendres 27 2012

Mini sarsuela de peix



A l'estiu va bé preparar plats que puguis deixar fets per escalfar-los al moment de fer servir. El plat d'avui és una mini sarsuela de peix. 



Ingredients per a dues persones
2 escamarlans
2 gambes
1 grapat de cloïsses
1 bruixa mitjana
4 musclos
2 tomàquets madurs grossos
1 ceba grossa
1 porro
Oli d'oliva
Sal i pebre negre

Elaboració
Netegeu i traieu l'espina a la bruixa. Feu-ne quatre filets. Enfarineu-los i fregiu-los en oli d'oliva. Un cop cuits deixeu escórrer sobre paper absorbent i reserveu.
Sofregiu amb un raig d'oli d'oliva el porro i la pastanaga. Quan ho tingueu cuit, afegiu-hi tres gots d'aigua, l'espina de la bruixa i sal. Feu un brou. Un cop fred, coleu i reserveu.
Coeu els musclos i les cloïsses amb aigua i sal. Coleu i reserveu.
Peleu i talleu la ceba i el tomàquet ben petits
Poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i fregiu fent tomba i tomba les gambes i els llagostins. Reserveu. 
En aquest mateix oli poseu la ceba i coeu a foc lent, després afegiu el tomàquet i deixeu coure lentament.
Quan tingueu aquest sofregit fet, afegiu els brous (el dels musclos i cloïsses i el que heu fet amb la bruixa). Deixeu evaporar una estona i afegiu el peix. Procureu no haver de remenar perquè no es desfaci la bruixa.
Prepareu una picada d'all i julivert i tireu per a sobre just al moment de servir. Rectifiqueu de sal i pebre (veureu que en el meu no n'hi ha perquè no tenia julivert).

Si no l'heu de servir al moment deixeu-lo amb bastant de suc per tal que a l'escalfar-lo ho pugueu fer tranquil·lament.

Bones vacances als que es queden i als que marxen!

dimecres 25 2012

Patates fregides i carn magra



La carn magra sembla la peça pobre de la taula i és per això que avui la reivindico.
Pel meu gust, li dóna deu voltes al famós llom però, a pocs llocs, per no dir cap, hi he vist a la carta d'entrepans la possibilitat de fer-ne un amb carn magra.

És cert que la carn magra té més betes greixoses, però també és cert, que de tant que es veuen, si un vol les pot retirar abans de menjar. La carn magra és molt més tendre, més melosa i fins i tot més gustosa. 

Espero que us agradi la proposta d'avui

Ingredients per a dues persones
4 talls de carn magra
2 patates grosses
Oli d'oliva
Sal

Elaboració
Saleu els talls de carn magra
Peleu i talleu a tires llargues i estretes les patates
Poseu una paella antiadherent al foc amb oli d'oliva (uns tres dits d'alçada). Quan estigui calent tireu-hi les patates i les deixeu enrossir. Un cop cuites, deixeu-les escórrer sobre paper de cuina absorbent.
Unteu una planxa amb oli d'oliva i poseu els talls de carn a sobre. Coeu al vostre punt
Aquest plat anirà acompanyat d'una amanida verda, amb ceba tendre, tomàquet i olives.
L'oli que heu fet servir per fregir les patates queda completament net i us podrà servir per altres elaboracions a la cuina.

Un plat senzill, econòmic i que sempre ve de gust.

dimarts 24 2012

Macarrons clàssics amb botifarra



M'encanta assaborir  plats fets a l'estil tradicional, recuperar olors que porten a l'essència i senzillesa dels àpats dels nostres avis. Reconèixer-les-hi aquest gran do de saber cuinar bé, quan l'economia ve d'un misto.
Els macarrons d'avui venen de la cuina de la família d'en Narcís perquè els ha cuinat ell. Esperem que us agradin!

Ingredients per a dues persones
1/2kg de macarrons
2 tomàquets madurs mitjans
1 ceba grossa
1 botifarra crua
1 grapat de formatge ratllat
Oli d'oliva
Sal

Elaboració
Peleu i talleu la ceba fina.

Poseu oli d'oliva en una paella al foc i tireu la ceba. Deixeu-la coure a foc lent vigilant que no es torni rossa.

Traieu la pell de la botifarra i afegiu la carn a la paella amb la ceba. Mentrestant remeneu la ceba l'aneu aixafant amb una forquilla perquè deixi anar tot el seu suc. Continueu a foc lent.
Peleu i talleu ben petit el tomàquet i quan la botifarra ja estigui cuita li barregeu. Apugeu a foc més viu fins que comenci a bullir que el tornareu a abaixar perquè vagi fent la xup-xup fins que gairebé s'hagi begut l'aigua. En aquest punt hi afegireu un dit de llet i deixeu acabar la cocció sempre lentament i fins a la seva l'evaporació.

Poseu aigua en una olla al foc, tireu un rajolí d'oli i una mica de sal per bullir-hi la pasta de macarrons durant el temps que recomana el fabricant. Un cop bullits escorreu i barregeu amb el sofregit.

Serviu calents amb formatge ratllar per a sobre.

dilluns 23 2012

Arròs a la cassola



Si feu servir aliments frescos, teniu l'èxit del menjar gairebé assegurat. Per aquest motiu va molt bé visitar durant el cap de setmana, les parades dels pagesos als mercats. Aquest cop, Mercat a Sant Feliu de Guíxols, on hi trovareu també una parada ecològica

Ingredients per a dues persones
Arròs (2 grapats per persona)
2 escamarlans frescos
2 gambes fresques
1 sípia petita fresca
1 ceba ecològica petita
2 tomàquets ecològics grossos i madurs
1 pebrot verd ecològic 
Oli d'oliva
Sal
Aigua (proporció una part d'arròs per tres d'aigua)

Elaboració
Renteu i talleu les verdures al vostre gust
Escalfeu l'aigua que fareu servir per fer l'arròs
Poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i fregiu tomba i tomba els escamarlans i les gambes, llavors retireu-los i reserveu-los. En aquest mateix oli sofregiu la seva i el tomàquet.
En una paella a part coeu amb un raig d'oli d'oliva la sípia. Quan estigui cuita afegiu-la amb el seu suc al sofregit.
Passeu a incorporar-hi l'arròs i li doneu unes quantes voltes abans d'incorporar-hi l'aigua. Quan us hagi quedat ben barrejat, afegiu la quantitat d'aigua calenta corresponent.
Deixeu coure uns vint minuts i deu minuts abans de retirar-lo del foc, incorporeu-hi per a sobre les gambes i els escamarlans.

Mireu quin color rosset que ha agafat per sota. Ha quedat riquíssim! 

Ah! I de postres, unes bones prunes recient cullides de pagès!!!

dilluns 16 2012

Caviar d'aubergine / caviar d'albergínia



Segona classe de francès amb pràctica inclosa 

Tal com us vaig dir quan la meva filla em va regalar el llibre de Maraboutchef amb les classes de francès incloses,  avui em plau presentar-vos la nostra primera elaboració.

Ingredients
1kg d'albergínies grosses
80ml de suc de llimona
60ml d'oli d'oliva
1 gra d'all picat
Sal i julivert picat (li he afegit)

Elaboració
Punxeu les albergínies amb una forquilla o amb la punta d'un ganivet. Poseu-les al forn sobre una safata untada amb oli. Coeu durant 30 minuts i quan les tingueu toves les treieu del forn i les deixeu refredar.
Partiu les albergínies  i traieu la polpa (a la recepta original van passades per un colador xinès) i poseu-la a la batedora elèctrica. Barregeu amb la resta d'ingredients i poseu la mescla en un bol de servir.
Serviu fred o a temperatura ambient (la recepta original ho acompanya amb bastonets) i acompanyeu amb pa torrat.
 
Les croquetes són del meu receptari particular, típiques de bacallà esqueixat i boníssima salsa beixamel. Arrebossades amb ou i farina de blat, aquestes no les he fet amb pa ratllat.



Plat ideal per fer tastets!!!

dissabte 14 2012

Magdalenes de pa de pessic amb cirera confitada



Aquestes magdalenes són ideals per esmorzar  o berenar. Estan boníssimes acompanyades amb un got de llet amb malta, per exemple. O, si preferiu, podeu menjar-les fent suca-mulla amb llet. 

La seva massa, que, com veureu, ha sortit molt esponjosa, està feta amb la recepta tradicional del pa de pessic (genoise) que podreu trobar al bloc de lalionesa .

Crec que les magdalenes, que eren les reines a l'època de les nostres mares, no estan prou valorades actualment. Són econòmiques, senzilles i s'hi poden fer infinitat de combinacions. 

Com haureu vist estic experimentant molt amb elles i avui es mereixen participar a la iniciativa de la Receptadel 15!  que, precisament, aquest mes va de cireres.

Espero que us agradi la idea tot i que la meva filla diu que em direu que sóc una pesada amb tantes magdalenes!






dimarts 10 2012

Le gran livre Marabout de la cuisine facile i classes de francès




Mireu quin regal!

S'ha fet esperar però ha valgut la pena.  Amb aquest llibre la meva filla m'ha regalat un curs de francès que ella mateixa em donarà.

Em sembla una idea genial! Feia molt de temps que volia tornar a estudiar francès, crec que fer-ho motivada amb aquest llibre serà tot un repte i un plaer a la plegada.

diumenge 08 2012

Ous farcits amb samfaina



 No cal dir gaires coses si el producte va de l'hort a la taula.


Ingredients per a tres persones
1 pebrot vermell
1 ceba tendra gran
2 tomàquets madurs grossos
10 mongetes tendres
1 albergínia
Oli d'oliva verge
6 ous (dos per persona)
2 tires de pebrot escalivat per decorar

Elaboració
Bulliu els ous amb aigua uns 12 minuts. Un cop freds els peleu i reserveu.
Talleu les verdures a dauets
Per a la samfaina poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i tireu-hi les verdures i una mica de sal. Deixeu coure ben a poc a poc i a foc lent.
Partiu per la meitat els ous i separeu la gema de la clara. En un plat aixafeu les gemes i unes cullerades de samfaina. Ompliu amb aquesta massa les clares.
Poseu una capa de samfaina en una safata i col·loqueu els ous a sobre. Decoreu amb una tireta de pebrot escalivat o al vostre gust!




dimarts 03 2012

Mare de lluç en escabetx



Hi ha dies que fas curt amb el que compres, altres, per imprevistos, en sobra. Avui ha estat un d'aquests dies. Al matí he comprat mare de lluç i l'he fet enfarinada i ben cruixent, però per una d'aquestes coses que us comentava n'ha quedat. Així que he pensat fer-la en escabetx.
L'escabetx que faig és molt senzill, és el que sempre havia vist fer a casa. Us deixo la recepta

Ingredients
Mare de lluç sense espines
1 got de vinagre blanc
1-2 grans d'all
1 fulla de llorer
Oli d'oliva
Sal
Pebre vermell 

Elaboració
Saleu, enfarineu i fregiu la mare de lluç amb oli d'oliva. Reserveu
Talleu a rodanxes els grans d'all. Poseu un bon raig d'oli d'oliva en una paella i fregiu els alls sense que es cremin (agafaria mal gust), afegiu el got de vinagre i la fulla de llorer. Remeneu una estoneta deixant que el vinagre s'evapori una mica. Cap al final afegiu una cullerada de pebre vermell i seguiu remenant perquè el pebre no es cremi.
Poseu el peix en una safata i tireu l'escabetx per a sobre.



Espero que us agradi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...