divendres

Tastets de faves a la catalana


Quan és època de faves m'agrada molt fer-ne. Enguany he pensat presentar-les en forma de tastets.

Ingredients
1kg de faves ecològiques
1/2 botifarra negra
1 tall de cansalada viada
Oli verge d'oliva perfumat amb llorer
1 gra d'all
Sal

Elaboració
Peleu i bulliu uns minuts les faves amb aigua i sal. Escorreu i refredeu amb aigua freda abans de que separeu les més petites per fer els tastets. Les altres les podeu congelar si no les voleu fer servir.
Poseu un rajolinet d'oli d'oliva en una paella i enrossiu la cansalada. Reserveu
Afegiu una mica més d'oli a la mateixa paella i poseu un grà d'all pelat i tallat a dauets petits, llavors, afegiu les faves i doneu-hi unes quantes voltes. Reserveu
Talleu uns talls de botifarra negra i poseu-los a sobre la paella calenta. Feu tomba i tomba.
Ja podeu muntar els tastets a sobre d'una cullera o un platet petit. Primer una capa de faves, a sobre la cansalada torrada i la botifarra. Poseu acompanyar amb un rajolí d'oli d'oliva verge per a sobre i serviu calent.


Si voleu podeu veure les faves de l'any passat aquí
 


dimarts

Rap al vapor amb verduretes




Ingredients
6 talls de rap congelats o frescos
1 pebrot vermell gran
300g de carbassó
2 pebrots verds
1/2kg de tomàquet triturat natural o de pot
200g de ceba
4 patates (les meves tipus monalisa)
100g d'oli d'oliva
Sal i pebre negre

Elaboració
1. Peleu i talleu la ceba en trossos grans, partiu també els pebrots i poseu-los al got del robot junt amb 100g d'oli d'oliva. Programeu 4 segons a velocitat 4 (si mireu pel broc de la tapa, podeu triar la mida del tall), en el meu cas no tenia cap importància perquè tenia previst fer-ne una fina salsa. Afegiu el tomàquet i reserveu en el mateix bol.
2. Partiu a tiretes fines els carbassons i peleu la patata i talleu-la a rodanxes no gaire gruixudes. Disposeu a la part més fonda de la Varoma de la Thermomix, les rodanxes de patates i el carbassó. 
 3. A sobre poseu la safata petita amb els talls de peix (previament salpebrats) dins d'una bossa de plàstic que ja venen en alguns supermercats expressa per a coure al forn o al vapor (en el meu cas he fet servir un paper de forn humitejat a raig d'aixeta i escorregut).
4. Programeu a temperatura Varoma, velocitat  1 durant 25 minuts (en el meu cas i per ser el primer cop que feia el peix amb paper de forn, l'he vigilat perquè no se'm cogués més del que ens agrada a casa, si ho proveu amb paper us recomano que feu el mateix)
5. Mentrestant s'abaixa una mica la temperatura abans de triturar aquesta salsa podeu aprofitar per emplatar. Distribuïu una capa de patates i verdures i al centre feu un lloc pel peix.
6. Trinxeu la salsa que teniu al bol del robot durant 1 minut a velocitat 5-10.
Decoreu amb un rajolí d'oli d'oliva verge per a sobre i un polsim de sal Maldon. Serviu immediatament amb varies cullerades de salsa a sobre del peix de cada plat.



(M'ha quedat salsa per demà preparar un excel·lent plat de pasta!)

dijous

Florentines de pollastre al forn




Avui he fet els deures com bona aprenent de cuina del cuiner Joan Dalmau!

Ingredients
2 pits de pollastre eco grans i tallat a filets més aviat amples
200cl de llet eco
Un grapat de sèsam
1 ou eco
1 manat d'espinacs
1 cullerada rasa de farina
Sal, pebre i oli


Preparació
Renteu, escaldeu i escorreu els espinacs. Un cop ben escorreguts talleu-los ben petits
Prepareu una salsa beixamel espessa i aboqueu els espinacs. Deixeu coure uns moments junt i deixeu refredar.
Salpebreu els filets i poseu una culleradeta de farcit a sobre i enrotlleu amb ell mateix (si és suficientment gran per fer-ho) o tapeu amb l'altre. Passar el farcellet per farina blanca, ou i els grans de sèsam.
Fregiu amb oli d'oliva però ens Joan ens va donar la possibilitat de fer-los al forn i és el que jo he fet.

Forn preescalfat a 200ºC i l'hi he deixat aproximadament uns 10-15 minuts però sempre depenent del vostre gust (de fet penseu que el farcit ja està cuit).







divendres

Xocolata desfeta i torrades de pa de pagès



Si alguna cosa bona té preparar-se un mateix la festa d'aniversari és gaudir-la per triplicat o fins i tot més. Primer t'engresques amb la planificació: muntatge imaginari de l'escenari a dalt del mateix sostre del dormitori en una d'aquestes nits que no et deixa dormir l'emoció; llavors, la recerca dels elements decoratius: garlandes, targetes, llaminadures i postres. Anar a recollir els propis premis, les compres de triar i remenar, el passeig pel carrer del Portalet a la recerca de la tassa de GreenGate que m'enamora...

Preparació amb una amiga dels detalls per a cada plat. En aquest cas, unes galetes decorades amb fondant, dissenyades amb motius ben alegres, infantils i totalment espontanis que van anar acompanyats d'invents paisatgístics de sucre acolorit i sobretot de riures. Ai de mi! Poques galetes us puc ensenyar perquè després de retratar-les per tots costats, resulta que havia deixat la targeta de la màquina de retratar dins de l'ordinador. Imagineu-vos el desengany que he tingut avui quan en volia fer l'apunt!

Però no passa res, els anys s'ho valen i, de fet viure l'avui té això, que et permet gaudir sense esperar demà i si s'ha d'improvisar, s'improvisa, tal com he fet avui i tal com vaig haver de fer amb el menú d'aquest dia, que per motius que ara no venen al cas no detallaré, però que us asseguro que també va sortir bé. 

Arriba l'esperat dia i de bon matí ja comença el tràfec: embossar les galetes, parar la taula, guarnir el menjador... En fi, que us he de dir que no sabeu!

Prou rotllo i endavant!

Xocolata desfeta amb Thermomix

Ingredients per a 2 persones
100g de xocolata a la pedra
375g de llet ecològica
2 culleradetes plenes de sucre morè molt
1 polsim de sal
1 cullerada de farina de blat de moro (opcional però us recomano posar-li la meva ha quedat una mica clara pel meu gust)
Unes bones llesques de pa de pagès torrat

Elaboració
1. Partiu en bocins grans la rajola de xocolata i col·loqueu-los al bol del robot de cuina per trinxar-los. Programeu 30 segons a velocitat 5-10.
2. Afegiu els ingredients i programeu 8 minuts a 100º i celocitat 2.
3. Quan s'hagi parat programeu 20 segons a velocitat 4.

Serviu immediatament dins d'una preciosa tassa!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...