dimarts

Bruixa al forn


La bruixa és un peix blanc francament bo i molt més econòmic que el llenguado. El podeu cuinar de moltes maneres i sempre us quedarà bé.
Avui he escollit una elaboració molt senzilla i saludable.

Ingredients per a dues persones
1 bruixa gran
2 patates mitjanes
Oli d'oliva verge
Sal i pebre a gust

Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
Talleu les patates a rodanxes, no molt gruixudes i feu-hi uns talls al damunt. Col·loqueu-les a sobre la safata del fon untada d'oli o a sobre paper de plata també pintat amb oli.

Poseu-les al forn  deu minuts, mentrestant salpebreu la bruixa i passats els deu minuts la col·loqueu a sobre la safata desplaçant a un costat les patates.

Tireu un bon raig d'oliva verge per a sobre la bruixa i les patates abans d'enfornar. El temps l'haureu de vigilar vosaltres perquè dependrà de la mida que hageu tallat les patates, pes de la bruixa  i del punt que us agradi menjar-ho.

La  podeu servir tal qual o acompanyada d'un toc de maionesa casolana o amb una picada d'all i julivert.

dilluns

Sospirs de coco i ametlla



Per aprofitar la pasta d'ametlles que vaig guardar ahir després de fer la beguda vegetal, he començat amb aquesta elaboració per a berenars.

Ingredients
100g de coco ratllat
50g de pasta d'ametlla (veureu com l'he fet aquí)
150g de sucre llustre
180g de clares d'ou
100g de farina
1/2 culleradeta de canyella en pols

Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
En un bol, barregeu els ingredients deixant  pel final la farina.
Feu pilonets amb una cullera i col·loqueu-los damunt de paper de forn i també a sobre una safata de forn.
Enforneu durant 15 minuts aproximadament, vigilant de tant en tant perquè amb el color torrar que van agafant les bores ja veureu si estan cuites aquests tipus de galetes.

Deixeu refredar sobre una reixeta




Beguda d'ametlles natural


Si bé al mercat hi ha un munt de marques que ofereixen begudes vegetals, em costa trobar-ne al punt de dolçor o no,  que a mi m'agrada. Així que ahir vaig decidir preparar-me-la.
Per provar només n'he preparat 1/2 litre (dos gots complerts), però veien el resultat en continuaré fent. He seguit més o menys les instruccions i la meva experiència a seguir les pautes de fer orxata de xufa.

Ingredients
100g d'ametlles Marcona pelades i remullades des de la nit abans (6-8h)
1/2 litre d'aigua ben freda
2 culleretes de sucre o al vostre punt de dolçor.

Elaboració
Poseu les ametlles al bol del robot junt amb dues culleradetes de sucre. Programeu 2 minuts a velocitat  5 a 10. Quan ja la tingueu triturada, afegiu mig litre d'aigua ben freda, programeu 30 segons velocitat 5.
El suc obtingut s'ha de colar amb un colador de malla molt fina, millor de gasa o com en el meu cas, el de roba que es fa servir per colar cafè.
Guardeu a la nevera si no consumiu al moment i remeneu abans de fer-ho.

La pasta que queda al colador, reserveu-la perquè a la propera recepta us donaré una de les moltes idees de que fer-ne.

diumenge

Bescuit ràpid amb taronja



Ara que és l'època de taronges no podia deixar passar de llarg aquesta recepta. He seguit fil per randa la que ofereix el llibre de la Thermomix i el resultat ha estat un bescuit suau, esponjós i amb un toc deliciós de taronja.

Ingredients per a un motlle de 24cm
1 taronja 
100g d'oli de girasol
250g de farina
250g de sucre
3 ous
1 iogurt natural
1 sobre d'impulsor
1 pessic de sal

Elaboració
Preescalfeu el forn a 180ºC
Unteu el motlle amb mantega i enfarineu-lo lleugerament.
Talleu la taronja sense pelar en quatre parts.
Poseu al bol del robot, el sucre, la taronja i els ous. Programeu 3 minuts, 37ºC, velocitat 5.
Afegiu l'oli i el iogurt programeu 5 segons, velocitat 4.
Afegiu la farina, l'impulsor i el pessic de sal. Programeu 15 segons, velocitat 3
Ja podeu abocar la mescla al motlle i polvoregeu lleugerament la superfície amb sucre abans d'enfornar.
Enforneu entre 35-40 minuts a 180ºC (recordeu fer la prova de l'escuradents abans de retirar-ho del foc).

Refredeu a sobre d'una reixeta quan el traieu.




dissabte

Mandonguilles de menuts de calamar



D'un calamar molt gran n'he tret dues elaboracions diferents, per un costat unes precioses rodanxes per fer a la romana i per l'altre, de les aletes i les potes n'he fet unes mandonguilles.

Ingredients
Potes i aletes de calamar
1 tall de rap
1 ou
pa ratllat casolà (trinxat una mica més gran del que venen)
1 ceba gran
1 tomàquet natural madur
1/4 de porro o ceba tendra
Oli d'oliva verge
1 all
Julivert per fer la picada
Farina de blat
sal i pebre

Elaboració
Poseu oli d'oliva en una paella i sofregiu la ceba tallada a làmines. Reserveu-ne la meitat
En aquest oli i la meitat de la ceba sobregiu el tomàquet natural ratllat. Reserveu
Trinxeu amb la batedora els menuts de calamar i el rap. Aboqueu en un bol i afegiu un ou, la meitat de la ceba que havíeu reservat, pa ratllat, sal i pebre al vostre gust.
Prepareu un plat amb farina.
Aneu fent boles amb la mà i aplaneu-les una mica tot passant-les per la farina tot espolsant-le
Poseu unes bones cullerades oli d'oliva verge en una paella al foc i quan l'oli estigui calent fregiu les mandonguilles.
Deixeu-les escórrer sobre paper absorbent i després aneu col·locant-les a la pella amb el sofregit que havíeu reservat. Afegiu aigua fins a cobrir (si teniu brou de peix millor). Deixeu fer la xup xup i rectifiqueu de sal i pebre si us cal. Al moment de retirar afegiu una picada d'all i julivert.

divendres

Coca de recapte



Una de les avantatges que té la coca de recapte és que sempre la pots fer diferent perquè a part de que surten boníssimes, serveixen per aprofitar aquelles petites racions o productes que ens han quedat a la nevera.

Ingredients per a la coca d'avui
1 làmina de pasta de full
1 o 2 carxofes
8 tomaquets
1 tasseta d'espinacs bullits i escorreguts
1 grapat d'olives arbequines
1 pastanaga gran ratllada
1/4 de porro tallat ben fi
Oli d'oliva verge
Sal i pebre negre
100g formatge ratllat

Elaboració
Esteneu la làmina de pasta de full sense treure-hi el paper de forn. Punxeu amb una forquilla per tal que quan es cogui no s'infli.
Prepareu les verdures tallant-les ben fines i col·loqueu-les a sobre la làmina al vostre gust els deixant el formatge ratllat per sobre.
Amaniu bé amb un bon raig d'oli d'oliva, sal i pebre al gust
Enforneu a 200ºC 30 minuts (en el meu cas he anat mirant el color dels costats perquè la volia una mica torradeta). 



dijous

Macarrons a la carbonara




És el primer cop que faig macarrons a la carbonara i a sobre m'atreveixo a canviar el bacó per pernil salat!!!

Ingredients

250g de macarrons petits
50g de formatge parmesà ratllat
35g d'oli d'oliva verge
35g de ceba de figueres
200g de pernil salat tallat (o 200g de bacó a daus)
200g de nata
450g d'aigua
1 ou batut

Elaboració

Poseu la ceba i l'oli al bol de la Thermomix i programeu 6 segons, velocitat 4.
Ara incorporeu pel bloc el pernil salat i programeu 3 minuts, 120ºC, GIR a l'esquerre, velocitat cullera. Seguidament la nata, l'aigua, els macarrons i un polsim de sal (penseu que el pernil ja en porta). Programeu a temps indicat en cada marca de macarrons + dos minuts més, 100ºC, GIR   l'esquerra, velocitat cullera.
En acabar tireu pel broc l'ou batut i programeu 2 minuts, 100ºC, GIR a l'esquerre, velocitat cullera.
Emplateu immediatament i tireu el formatge ratllat per a sobre.
Èxit assegurat!

dimecres

Pollastre de pagès amb ametlles Marcona


Tinc una boníssima ametlla Marcona de la que vaig fer servir aquestes festes i durant aquests dies estic preparant-t'hi tota mena de delícies.

L'ametlla és un aliment saludable que el tenim molt a l'abast, conté proteïnes, alt contingut en fibra, calci i és rica en vitamina E... Ja fa un temps que l'incloc més a la cuina de casa.

També sabeu que tot i seguir els passos de les instruccions del robot m'agrada fer-hi algun canvi, com avui, que hi he posat ametlles crues en comptes de torrades i he canviat el ketxup per tomàquet natural i el sucre cremat per sucre normal.

Ingredients
2 cuixes de pollastre desossades
1 grapat d'ametlles
1 tomàquet  mitjà
Oli d'oliva verge
Sal i pebre negre al vostre gust
1 culleradeta de farina de blat de moro
1 culleradeta de sucre morè o blanc si el preferiu
30g salsa soja
2-3 gotes de Tabasco

Elaboració
Poseu l'oli al bol de la Thermomix i programeu 6 minuts, 120ºC i velocitat 1 (a fi de que s'escalfi).
Peleu i ratlleu el tomàquet.
Talleu  a tires les cuixes de pollastre i salpebreu. Afegiu al bol amb l'oli i el tomàquet. Sofregiu programant 8 minuts, 120ºC, GIR  a l'esquerra i velocitat cullera.
Afegiu les ametlles, la culleradeta de farina de blat de moro, la culleradeta de sucre i les salses si les hi voleu. En el meu cas com veureu he prescindit d'elles. Remeneu bé amb l'espàtula i programeu  4 minuts, 120ºC, GIR a l'esquerra, velocitat cullera.
Ho hem servit el plat acompanyat de bledes bullides. Boníssim!


diumenge

Guisat de patates amb carn magra


Feia molt de temps que portava al cap fer un guisat com aquest amb el robot de cuina Thermomix.
M'he ajustat bastant a la recepta original però sempre m'agrada donar-hi el meu toc personal sobretot amb els ingredients. 
El resultat excel·lent tot i que les patates que tenia són de les que es couen molt ràpidament. i potser podia haver baixat uns minuts de cocció.

Ingredients
1 ceba petita tallada
1/2 porro
1 pastanaga grossa
300g de carn magra de porc tallada a daus
70g d'oli d'oliva verge
300g d'aigua
2 patates grosses
1 cullereta de sal
1 pessic de nou moscada en pols
1 pessic de pebre negre o vermell (segons preferències)

Elaboració
Renteu i talleu a trossos grans la pastanaga, el porro i la ceba i col·loqueu al bol del robot junt amb l'oli d'oliva. Programeu 4 segons a velocitat 5. Ara programeu 10 minuts a 120ºC, gir a l'esquerra i velocitat 1.
Afegiu els talls de carn magra 4 minuts a 105ºC, gir a l'esquerra i velocitat 1.
Afegiu 100g d'aigua i programeu 10 minuts a 105ºC, gir a l'esquerra i velocitat 1.
Poseu-hi les patates esqueixades a daus grossos i programeu 3 minuts, 100ºC, gir a l'esquerra i velocitat cullera.
Cobriu amb els 200g d'aigua, sal, pebre, nou moscada i programeu 20 minuts, 100ºC, gir a l'esquerra i velocitat cullera, però aquest cop sense el tap i posant a sobre el cistell reixat perquè pugui sortir millor el vapor  (tal com veureu a la fotografia).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...