diumenge

El llaç a la pastisseria


El llaç és un element decoratiu molt important a la pastisseria, si no, que us ho expliqui la meva sogra Amèlia, que va decorar durant un munt d'anys les capses de bombons i els aparadors de la pastisseria familiar La Lionesa de Granollers.  

Avui  he tingut la sort de comptar amb la seva experiència per començar a aprendre a fer llaços. Tot una feinada per a ella, perquè de moment encara no hi tinc gaire traça.

Hem practicat durant una bona estona i al final hem embolicat la seva petita Mona que li teníem reservada sense que ella ho sabés. 

Em queda molt per aprendre i la propera setmana hi tornarem perquè m'ha encantat. Gràcies Amèlia!



dissabte

Mona de Pasqua 2012



Amb un bon tast de l'exquisida Mona i acompanyat de rialles, hem acomiadat el taller de Mones casolanes que ha organitzat enguany l'Associació Jardí de la Fundació Santa Susanna.

Per veure el pas a pas del procés que ha fet en Narcís passejeu pel seu bloc Lalionesa

 

Proper taller a l'Associació: Braç de  gitano el dia 21 d'abril 2012

Escalfant motors: Mona de pasqua 2012


El cicle d'activitats gastronòmiques de l'Associació Jardí de Caldes de Montbui, coordinat pel  cuiner Joan Dalmau i els seus  col·laboradors,  ha engegat avui amb la primera de les vuit que es duran a terme aquest any.  Endolcim la vida és el títol d'aquesta  proposta. 

Durant aquestes vuit sessions,  en Narcís del bloc La lionesa ens passejarà entre flaires de xocolata, crema o nata, per algunes de las elaboracions de pastisseria tradicional catalana. 

Avui s'ha fet el primer pas per elaborar la Mona de Pasqua a casa: elaboració del bescuit, aprendre a temperar xocolata,  preparació de plantilles i tall de les peces de xocolata. 

Tot a punt per decorar-la el proper dissabte. Ens encantaria trobar-vos-hi . Us animeu?


diumenge

Puré de llenties sense pell



Després d'estar uns dies una mica "xof" i a sobre amb la grip d'aquelles de llit, febre i poca gana, m'ha vingut de gust una cosa lleugera però prou forta per fer-me aixecar entre baixada de febre i febre i participar un cop més a la proposta de la Recepta del 15.
La recepta és de la meva companya Marta del bloc plugim de colors. Ella em va comprar aquesta llegum sense pell i encara no l'havia provat.

Ingredients per a dues persones
1/2 got de llenties sense pell
1 ceba de figueras
2 patates mitjanes
Oli d'oliva
Sal

Elaboració
Talleu a làmines fines la ceba de figueras
Peleu les patates
Poseu un rajolinet d'oli d'oliva en una paella al foc i estoveu a foc molt lent la ceba. Quan s'acabi el suc, afegiu una mica d'aigua i continueu la cocció (no ha d'enrossir). Un cop cuita reserveu.
Poseu una olleta al foc amb aigua i les patates esqueixades a daus i la ceba i les llenties. Primer a foc viu i aneu remenant fins que no arrenqui el vull perquè sinó es poden enganxar les llenties al fons, llavors abaixeu al foc i coeu a poc a poc. Afegiu aigua durant el procés si us cal.

Un cop cuit tritureu amb la batedora i rectifiqueu de sal.



Com veieu de nou, avui plat per l'apartat de cuina delicada!

dijous

Mandonguilles de sípia


Permeteu-me avui una petita reflexió que he fet sobre la cuina i les seves aplicacions per apaivagar el dolor.

Caminar pel camí de la vida convivint amb el dolor no és gens senzill, però es fa més suportable quan enmig d'aquesta via s'hi troba una parada, per petita que sigui. D'aquestes parades n'hi ha moltes, però s'han de cercar i cadascú escull la seva a través de les seves aficions (escriptura, pintura, costura, fotografia, cuina, pastisseria...). I no t'hi pots aturar de qualsevol manera, sinó que cal fer-ho apassionadament per tal que l'afició sigui més forta que el dolor.

Sóc blocaire des del 2008 però des que l'Àngels del bloc  La cuina de l'Àngels  em va fer entrar en aquest món màgic dels fogons,  res no té el mateix gust, ni el mateix color. Per aquesta experiència tan particular i per la d'altres persones que també la comparteixen, us diré que m'agrada fer voluntariat, junt amb en Narcís a la Fundació Jardí de Santa Susanna, on l'incasable cuiner Joan Dalmau i els seus col·laboradors hi posen molt més que un gra de sorra, organitzant i fent tallers de cuina o pastisseria. 

Moments o parades que, en definitiva, ajuden a endolcir-nos el camí.

Ara ja, les mandonguilles senzilles de sípia

Ingredients per a dues persones
1 sípia mitjana fresca
2 tomàquets madurs
1 llesca de pa de pagès del dia abans
Una mica de llet
1/2 porro
1 ou de gallines campestres
Oli d'oliva verge
Sal i pebre al vostre gust
Farina de cigrons ecològica
1 cullerada de farina d'ametlla
Panses o prunes opcionals
1 gra d'all trinxat també opcional

Elaboració
Talleu a rodanxes el porro i trinxeu els tomàquets
Remulleu amb llet ecològica la llesca de pa
Poseu a bullir la sípia neta i tallada amb aigua i sal. 
Poseu un raig d'oli d'oliva en una cassola. Daureu el porro i guardeu-ne un parell de cullerades soperes a part. Afegiu el tomàquet i quan estigui sofregit i tingueu la sípia cuita tireu-hi el brou.
Quan estigui cuita la sípia, trinxeu-la a la batedora amb  la llesca de pa escorreguda i les cullerades de porro fins a fer una pasta.
En un plat, barregeu aquesta pasta amb l'ou i una o dues cullerades de farina d'ametlla. Feu les mandonguilles, passeu-les per farina de cigrons i poseu-les directament sense fregir al tomàquet i el brou que ja teniu al foc.
Deixeu fer la xup-xup, rectifiqueu de sal i llestos!

Aquest plat l'incloc a l'apartat de cuina delicada

dissabte

El pa i el seus secrets


Avui , al Taller de postres, hem tingut la sort de comptar amb el mestre forner Josep Sabater, que ha compartit la seva  experiència amb tots els assistents. Ha començant  trencant tòpics sobre el procés d'amassar el pa, de com treballar la farina, l'aigua i el llevat i també els secrets de com coure el pa al forn de casa.

Ha preparat pa normal i pa d'espelta ecològica. El temps ens ha passat volant i molts ens hem quedat  amb el desig d'assistir al seu proper taller de massa mare, que promet molt!


Us convido a visitar el seu bloc Aprendre a fer pa, perquè hi té informació que us pot ser de molta utilitat.
També dir-vos que si voleu saber més, aquest mes, la revista Cuines li ha fet una entrevista.






Proper taller: Preparant la Mona 
Dia 17 de març a l'Associació Jardí de Caldes de Montbui

dijous

Bunyols de vent



Aquesta tarda m'he animat a fer uns quants bunyolets. Per fer-los he fet servir la recepta d'en Narcís del bloc lalionesa perquè sé que tenen èxit assegurat.

Ingredients:

125cc de llet
125gr de farina fluixa
85gr de mantega
3 ous 

Una pisca de sal

Elaboració:
Aquest any m'ha estat més senzill, perquè com ja sabeu, feia pocs dies havíem fet el taller de lioneses i tenia el tema fresc. Per fer els bunyols només he tingut que canviar l'aigua per la llet
  



També us he de dir que per fer-ho encara més senzill per a mi, us reenvio a l'apunt de bunyols que va fer en Narcís perquè ho té mol ben explicat i també perquè hi té bunyols de l'Empordà

Espero que us agradin!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...