dijous

Llom amb mantega d'anxoves


M’adono que el temps virtual va tant o més ràpid que real!!! Aquest més he tingut que córrer, per poder presentar aquest plat de mar i muntanya i no faltar a la cita mensual de Memòries d’una cuinera.
Noies, sento el retard!

Ingredients per a una persona

2 talls ben fins de llom
1/2 pot de rovellons confitats
1 gra d’all
4 anxoves de l’Escala
1 bocí de mantega (veieu la fotografia)
Tomàquet madur per decorar
Oli d’oliva verge
Sal i pebre negre

Preparació

Talleu i bulliu durant cinc minuts els rovellons, un cop cuits peseu-los per la paella amb un gra d’all. Reserveu.
Deixeu fora de la nevera un tros de mantega
Trieu quatre anxoves (traieu les espines amb unes pinces)
Poseu tres anxoves en un morter i aixafeu-les fins a fer una pasta, després incorporeu la mantega i remeneu fins que quedi ben incorporat.
Feu el llom a la planxa amb sal, pebre i un raig d’oli d’oliva.
Serviu el llom amb una mica de la mantega d’anxoves i ho acompanyeu amb els rovellons, un tall de tomàquet amanit i torradetes.

La mantega d'anxoves serveix també per base canapès, torradetes...

dimecres

Fals rissoto

Del sopar va quedar un plat d’arròs bullit, el podia haver fet servir a l’amanida però he tingut ganes d’experimentar. Aquest n’és el resultat

Ingredients per a dos persones

1 plat d’arròs bullit
1 albergínia
1 ceba tendra gran
1 pebrot verd
1 tomàquet madur
Oli d’oliva verge
1 culleradeta de pebre vermell
Sal
1 gra d’all
1 sípia
Un tros de formatge ratllat (el vostre preferit)

Preparació

Talleu la sípia a trossets petits. Poseu-la a bullir amb una mica d’aigua i sal. Un cop cuita reserveu i guardeu junt amb el brou.

Feu una picada amb l’all i julivert (el meu era julivert sec perquè no en tenia de fresc).

Talleu les verdures en juliana i sofregiu-les amb oli d’oliva. Quan estigui cuit afegiu l’arròs,  la sípia, el brou, el formatge, la picada, el pebre vermell i una mica més de sal si ho creieu convenient. Remeneu bé durant uns minuts (poc perquè l’arròs ja es cuit).

dilluns

Pastissets de bledes i patata

Menjar lleuger ni de bon tros vol dir menjar avorrit. El plat d’avui és un plat dels que anomeno cuina delicada, en aquest cas preparat per una dieta més o menys de protecció gàstrica on els menjars estan poc elaborats i cuinats a base de vapor o bullit.

Ingredients per a dues persones

Troncs d’un manat de bledes
2 patates grosses
2 ous durs
Oli d’oliva
Sal

Elaboració

Poseu a bullir dos ous durs
Netegeu i talleu les penques de les bledes
Peleu les patates i esqueixeu-les a quadres irregulars
Bulliu o feu al vapor les patates i les penques amb un polsim de sal. Un cop cuites aixafeu les patates en un plat i amaniu amb un raig d’oli d’oliva. Folreu el laterals d’un motlle rodó amb les penques escorregudes (veieu fotografia). Farciu l’interior amb el puré de patates, tapeu amb les puntes i aboqueu en un plat per desemmotllar.
Decoreu amb l’ou dur i talls de tomàquet.

Amaniu amb un raig d’oli d’oliva i serviu.

dissabte

Tastets de sípia amb pèsols

Avui presento una altra manera de servir la típica i bona sípia amb pèsols

Ingredients per a tres persones

2 sípies mitjanes fresques
200g de pèsols pelats
1 pastanaga grossa
1 ceba grossa
1 tomàquet madur gros
Sal i pebre negre

Per la picada:
4-5 avellanes
Una branqueta de julivert
1 all

Elaboració:

Prepareu una picada amb el gra d’all pelat, les avellanes i el julivert. Reserveu

Talleu petites les sípies i salpebreu. Fregiu a foc lent amb oli (que vagin traient el suc). Quan estigui cuites poseu-les en un plat i reserveu.

Ratlleu la ceba, la pastanaga i el tomàquet. Sofregiu amb oli d’oliva en la mateixa paella que heu fet la sípia. Quan estigui cuit afegiu de nou la sípia i incorporeu els pèsols. Deixeu coure fins que els pèsols estiguin cuits (també els podríeu bullir a part i, en aquest cas, els incorporaríeu al mateix temps que la picada)

Als últims cinc minuts tireu la picada i deixeu fer la xup-xup.

Serviu en petites racions en culleretes o platets

diumenge

Lluç amb xampinyons i mantega de llimona


Amb aquest deliciós plat he encetat el curs amb el cuiner Joan Dalmau. Aquí la meva pràctica.

Ingredients per a dues persones
4 talls de lluç sense espina
100g de xampinyons
60g de mantega
1 grapat de panses
1 llimona
Oli verge d’oliva, sal i pebre negre
1 patata gran
Farina
Un polsim de julivert

Preparació
Peleu i talleu la patata a tires petites i primes. Coeu-les a foc lent perquè us quedin toves,  coleu-les i reserveu fins l’hora de muntar el plat que les fregireu de nou amb oli ben calent.
Renteu i talleu a làmines els xampinyons i fregiu en una paella amb oli, quan gairebé estiguin cuits tireu-hi el grapat de panses i el julivert trinxat. Reserveu

Saleu i poseu pebre al peix, enfarineu i fregiu amb l’oli d’oliva. 

Col·loqueu el lluç en una safata de servir i tireu els xampinyons a sobre i pel voltant junt amb les patates. Per acabar escalfeu la mantega en una paella i el suc de la llimona i tireu pel damunt.

divendres

Espinacs a la catalana sobre cresta cruixent

Avui m’he posat a la cuina a fer proves amb la massa de crestes. He fet diverses formes que entre avui i demà aniré penjant. La massa es comprada però tinc ganes de fer-ho amb una meva. Crec que el resultat és farà notar.


Ingredients per a dues persones

300g d’espinacs nets
1 grapat de panses
1 grapat de pinyons
1 gra d’all
1 cebeta petita
Oli d’oliva verge
Sal
1 paquet de crestes
Formatge ratllat
Un grapat de sèsam torrat

Elaboració

Bulliu els espinacs nets durant 5-6 minuts amb poca aigua i un polsim de sal. Un cop cuits deixeu-los escórrer en un colador tot prement-los amb una forquilla. Quan estiguin freds trinxeu-los bé amb un ganivet. Reserveu
Poseu un bon raig d’oli en una paella i tireu l’all amb pell i la ceba tallada fineta. Deixeu a foc lent que l’oli es perfumi amb l’all i vigileu que la ceba no agafi color (si preferiu ara podeu retirar l’all). Quan la ceba estigui cuita tireu les panses, doneu un parell de voltes i, afegiu els pinyons i els espinacs. Un parell de voltes ben donades i ja estan els espinacs a la catalana.

Ara, prepareu les crestes cruixents

Preescalfeu el forn a 200ºC
Poseu paper de forn en una safata de forn i repartiu les crestes al vostre gust (podeu deixar-ne de rodones o en podeu fer de rectangulars, romboides...). Abans de posar al forn punxeu-les amb una forquilla i coeu-les (van molt ràpides a coure, potser 5 minuts o menys). Un cop cuites retireu-les.
Repartiu els espinacs per a sobre. També podeu posar-hi un boci de formatge ratllat i un polsim de sèsam. Alerta al gratinar el formatge! 
És poden cremar les puntes de les crestes si no ho tapeu una mica.

dijous

Rovellons en escabetx amb salsitxes espatarrades


Ingredients:

1 pot de rovellons confitats
1 fulla de llorer
1 gotet d’oli d’oliva verge
1 gotet de vinagre de vi
1 gra d’all
Un polsim de alfàbrega
1 polsim de pebre negre

Elaboració:

Feu un tall longitudinal a les salsitxes i obriu-les pel mig. Aplaneu-les amb una forquilla.
Poseu l’oli en una paella i fregiu les salsitxes i el gra d’all sense pelar. Un cop cuites reserveu-les.
Talleu els bolets i fregiu amb el mateix oli que heu fregiu les salsitxes, tot seguit afegiu el vinagre, el polsim d’herbes i pebre i deixeu al foc lent durant cinc minuts.
Amb aquest senzill plat participo a la magnífica iniciativa de la Recepta del 15 del mes de setembre.

dimarts

Canelons de carbassó i laminat d'albergínies farcides



Em vaig enamorar dels canalons de carbassó del bloc La cuina de la Isabel i, avui n’he fet un tast amb els pocs ingredients que tenia a la nevera. Deixo pendent fer-ne una bona safata amb la recepta íntegra de la Isabel.

Con que el meu carbassó era tan petit, he preparat també una albergínia.


Només dir que les verdures les he cuit al vapor i que he cobert els rotlles de carbassó amb una beixamel feta amb pebrots del piquillo i he preparat un gratinat de formatge per les albergínies.




Crec que pels ingredients i l’elaboració us adreço directament al bloc de la Isabel.

El plat m’ha encantat

diumenge

Torrades amb llet condensada

Un esmorzar senzill i capritxós: avui, torradetes de pa ecològic amb llet condensada.

Fa poc he descobert que en una fleca de Granollers fan pa ecològic. Ja n’he comprat tres cops, la veritat és que m’agrada molt, és un pa que es guarda ben bé tres dies i que el pots llescar perfectament. No queda com goma ni com xiclet.

Per fer aquest esmorzar només us cal:

Llesques de bon pa,
una torradora o forn i,
un pot de llet condensada.
Música relaxant i un diumenge al matí

Vagi de gust!!!

Aquest esmorzar queda inclós al recull de receptes de cuina delicada que tinc al bloc.

Can Pantano

Avui hem sortit a dinar a fora, concretament a Can Pantano. Poques vegades faig cap apunt de restaurants però he dinat tan a gust que no me’n puc estar.

Can Pantano és un petit restaurant que hi ha a la C-17- sortida Santa Cecília a Gurb. No m’imaginava que Gurb tingués una extensió tan gran i m’ha sorprès. Per anar al restaurant hem passat per davant de la fàbrica de llet Pascual, i de Chocovic.

Can Pantano dóna la impressió de ser un negoci familiar perquè tenen un tracte proper i professional amb els clients. Fan cuina catalana ben cuidada.

Molt bons els plats que m’he menjat i bona l'atenció i neteja . No sé vosaltres però jo, el que més em diu del que em podré trobar en un restaurant, són les setrilleres. Si les setrilleres no estan enllardades, penso que anirem per bon camí. M’he alegra’t veure que estaven impecables, així com el paper del menú que ens han ofert, pulcrament imprès sense haver passat d’unes mans a les altres (tot hi haver tingut que entrar a dinar al segon torn). Això s'agraeix molt

No sabia quin plat triar perquè la majoria em cridaven l’atenció. Al final m’he descantat per una crema de tomàquet freda, que ha resultat deliciosa i uns filets de porc amb salsa que no he pogut resistir sucar-hi pa i de postres un coulant de xocolata exquisit...
El menú que ha menjat en Narcís ha estat tant deliciós com el meu.

Us el recomanem!!!

dijous

Puré de cigrons

Feia molt de temps que no preparava puré de cigrons i avui l'he trobat boníssim!

Ingredients per a dues persones:
400 g de cigrons bullits
4 cullerades soperes d’oli d’oliva verge
3 cullerades de suc de cigrons o aigua
1 culleradeta de mostassa
1 gra d’all
Unes quantes olives negres i una mica de formatge ratllat per decorar
Sal i pebre negre

Elaboració:
Si heu cuit vosaltres els cigrons guardeu tres cullerades soperes de suc.

Poseu els cigrons a la batedora amb dues cullerades d’oli, tres de suc de cigrons o d’aigua, una culleradeta de mostassa, un polsim de sal i pebre. Tritureu (podeu deixar-ho amb la consistència que desitgeu afegint més o menys suc de cigrons).

Peleu el gra d’all i fregueu la base interior de la sopera o del plat de cadascú amb la intenció de que el puré quedi només perfumat. Si ho preferiu podeu tallar-lo i afegir-lo a la massa (això ho deixo a la vostra elecció).

Talleu les olives negres.
Poseu una mica de formatge sobre d’un paper de forn i gratineu-lo per fer un cruixent.

Abans de servir, amaniu amb un bon raig d’oli d’oliva, les olives i un boci del cruixent de formatge.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...