dilluns

Pastissets de castanyes amb xocolata

Tot a punt per a la Castanyada.

Bona festa a tothom!!

Ingredients

300g de castanyes escaldades i pelades
5 cullerades rases de sucre morè
2 gots de llet fresca
4 ous
1 cullerada de rom (opcional)
Un polsim de canyella en pols
Oli per untar


Elaboració

Unteu amb oli sis flameres mitjanes.
Preescalfeu el forn a 160º
Bulliu les castanyes amb aigua i amb la pell. Escorreu-les i peleu-les en calent. (Buf!)
Poseu els dos gots de llet al foc amb el polsim de canyella i el sucre. Aboqueu-hi les castanyes. Bulliu-les amb la llet de 10 a 15 minuts més. Passat aquest temps, retireu-les i passeu per la picadora fins a fer una pasta.
Poseu quatre ous sencers a la pastadora i munteu-los.

Retireu-los i incorporeu la pasta lentament i amb moviments de baix a dalt. Quan tot estigui barrejat ompliu les flameres i poseu-les en una safata amb un dit d’aigua per fer el bany maria.
Depèn del forn però, de 30 a 35 minuts i llest! (feu prova escuradents)

Per l’elaboració de la xocolata

100g de nata
100g cobertura
20g de mantega

Poseu la nata al foc, quan arrenqui el bull afegiu-la al bol de la xocolata. Quan està fossa afegiu la mantega. Quan la tingueu a 40ºC aboqueu-la a sobre cada pastisset i deixeu-la regalimar.
Si voleu fer un puding podeu visitar el web de Joan Dalmau.



diumenge

Temporada de bolets

(fotografia propietat del web Gencat.cat)

Divendres al vespre, a la Seu-taller de l’Associació Jardí de Santa Susanna, varem assistir a una interessant xerrada sobre bolets a càrrec de  Joan Duran (jardiner i estudiós de la micologia) i Joan Dalmau (cuiner).

Va ser molt i molt interessant, tant pel vessant del coneixement de les espècies, com pel culinari que, va anar a càrrec del cuiner Joan Dalmau.
En el torn de precs i preguntes van dissipar mites i creences moltes vegades errònies. A mi sobretot, el que em va quedar ben clar va ser que, bolet que no conegui, ni el col·locaré al cistell.

Els consells de com cuinar-los, me’ls he ben gravat i espero posar-los en pràctica ben aviat!

Volia fer-vos un reportatge fotogràfic però les fotografies que vaig fer, no em van quedar com a mi m'agraden. Espero que el proper any tornin a repetir aquesta informació, perquè em queda molt per aprendre.

Per a més informació sobre els bolets, us deixo un enllaç d'aquí

dimarts

Moniatos farcits sense carn

Volia posar-vos una frase feta sobre els moniatos, que havia sentit a dir de petita però, ho he consultat al paremiòleg Víctor Pamies i no la té comptablilitzada.  Aquesta que us deixo també m’ha semblat adient:

De llegums i de moniatos, no te'n fies, que fan flatos

Ingredients per a dues persones

2 moniatos mitjans
1 albergínia petita
1 ceba de figueres mitjana
15 xampinyons grans
1 manat de julivert
1 rajolinet de vi blanc
1 rajolí de crema de llet
1 gra d'all (opcional) o un polsim de nou moscada
Formatge ratllat
Sal, oli d’oliva i pebre negre

Elaboració

Bulliu amb aigua i sal els moniatos sencers. Un cop cuits escorreu i reserveu perquè es refredin.
Talleu a làmines els xampinyons.
També talleu ben petita l’albergínia i la ceba i fregiu a font lent amb un bon raig d’oli d’oliva, quan veieu que gairebé està, afegiu els xampinyons amb una mica de vi blanc i el trinxat de julivert. Deixeu coure a poc a poc i abans de retirar afegiu una mica de crema de llet calenta.

Partiu en dos els moniatos bullits i freds, i buideu el seu interior. Farciu-los i gratineu-los amb el preparat i amb formatge ratllat.

* L'interior dels moniatos que he retirat els he unit a un puré de verdures que estava preparant.

dilluns

Gnocchi de patata amb xampinyons i formatges

Per fi!
Aquí la meva versió de la classe de dimecres passat. No havia fet mai aquesta pasta, però he de dir que ha estat un plaer fer-la perquè  els gnocchi són senzills i agraïts de fer.
Ni de lluny s’assemblen als que ens va fer a classe el chef Vincenzo però estan boníssims i el que més m’ha agradat es haver-me’n sortit al menys amb un aprovat.

Ingredients per a dues persones

250g de patata bullida freda
125g de farina
20g d’ou batut
Un polsim de nou moscada, pebre i sal
Oli d’oliva
Tres formatges: provolone, gorgonzola i parmesà


Preparació

Passeu la patata pel passapurés (si no en teniu aixafeu amb una amb forquilla), seguidament afegiu la farina. Us semblarà que no us lliga però, seguiu fent. Quan ja ho tingueu una mica lligat podeu continuar treballant-la a sobre del marbre prèviament enfarinat. Llavors, feu un pilonet amb un forat al mig i aboqueu a poc a poc l’ou,  per tal que us que unit a la massa.
Quan tingueu la massa al punt, la deixeu reposar una mica i mentrestant talleu i fregiu amb oli d’oliva i sal els xampinyons.


Torneu a agafar la massa i calculeu en quantes parts el voleu repartir. I, estireu la massa de cada part fent una botifarra sobre el marbre enfarinat. Si us queda molt llarga podeu partir-la per poder estirar-la millor. Llavors, només us queda tallar-la al vostre gust fent un tall de costat.

Bulliu els Gnocchi amb aigua, sal i un rajolí d’oli. Quan la pasta sura representa que esta cuit. Els podeu anar retirant amb una escumadora i els barregeu amb el gorgonzola.

Els col·loqueu en una safata de forn a sobre dels xampinyons. Cobriu amb la barreja de formatges abans de gratinar al forn i llestos!



Pa de pessic amb farina d'arròs

Ahir també vaig tenir la idea de preparar aquest pa de pessic fet amb farina d'arròs i llet, per presentar al “Memòries”, però després de compartir-ho amb el coixí, avui he pensat que tot i que porta llet i farina d'arròs, no s'ajustava precisament al que demanaven. Per aquest motiu he canviat de preparació.

Ingredients

150g de farina d'arròs
150g de sucre (peseu 100g i 50g)
125g de llet fresca sencera
4 ous
Sucre llustre

Elaboració

Separeu les clares dels rovells.

Poseu els rovells, la llet, 100g de sucre fins que us quedi ben esponjat, llavors afegiu la farina garbellada en forma de pluja.

Munteu les clares a punt de neu i aneu afegint el 50g de sucre mentrestant. Quan les tingueu a punt, les afegiu a la massa i l'emmotlleu.
Forn a 180ºC durant 30 minuts.

Ha quedat molt suau i l'he guardat per esmorzars o berenars.

diumenge

Arròs amb llet



Aquest cop el Memòries d'una cuinera ens ha convidat a preparar una recepta d'arròs amb llet.  

He optat per fer-ne una versió clàssica, això sí, a la meva manera.

Ingredients per a dues persones

1/4 de litre de llet fresca sencera
150g d'arròs bullit i escorregut
1 tros de pell de llimona
1/2 branqueta de canyella
2 cullerades de sucre
1 polsim de canyella en pols

Elaboració

Bulliu l'arròs en un pot amb aigua sola (deixeu-lo molt al dente), coleu i reserveu.
Poseu al foc el 1/4 de litre de llet amb el sucre, la pell de llimona i la branqueta de canyella. Deixeu bullir perquè quedi perfumat i després passeu pel colador. Seguidament podeu barrejar-hi l'arròs i li feu acabar el bull (deixeu-lo més o menys estona depenent de com us agradi de cuit).
Decoreu amb una mica de canyella en pols per sobre.


incloc aquestes postres al recull de cuinadelicada que tinc al bloc d'infermeria

dissabte

Na Madrona


El chef i propietari del restaurant Na Madrona va ser aquest dimecres el convidat i professor del taller de cuina setmanal. Dels plats que va preparar en parlaré potser demà, quan hagi preparat els seus exquisits nyoquis. Provaré de fer-los tal com els va ensenyar però, no n’he fet mai i, espero al menys quedar a l’alçada de bona aprenenta.

Avui, de moment, us presento el seu encantador restaurant, situat al vell mig de Caldes de Montbui, del que m’ha agradat l’ambient, l’atenció, la pulcritud i per suposat el deliciós menjar que fan al moment.

Tafanejant pel seu web he vist que, fins i tot fan el tipus de cuina que, com tots sabeu, anomeno cuina delicada i, que el veureu a l’apartat de Na Madrona et mima.

Per dinar m’he decantat per una amanida de dàtils amb formatge i un llenguado a la planxa amb verduretes. Eren tan bones les verdures com el llenguado del que només he deixat l’espina!

De postres m’ha vingut de gust una base de bescuit amb gelat i xocolata calenta però no teniu fotografia perquè han volat de seguida.

Si us perdeu per Caldes o rodalies, us recomano que hi feu parada.


El menú de'n Narcís tan rebó com el meu. De postres hem menjat els mateixos.

Esperem tornar-hi aviat!

No havia penjat les fotografies dels plats perquè m'he oblidat de demanar permís però, en els comentaris la Glòria, m'ha preguntat per elles...

*Prego al restaurant que si les fotografies no són del seu agrat i prefereixen que les retiri m'ho facin saber i les trauré immediatament.

dijous

Canelons de calamar i gambes

Avui us presento un plat amb dos colors de verd. Diuen que el verd és un color que relaxa, tranquil·litza...
Verds són els prats, els arbres, l’herba...
Tant els publicistes com els dissenyadors en saben un munt de la simbologia dels colors.
Us convido a que feu recerca per Internet i veureu quanta informació trobareu al respecte.  
 
Ingredients per a dues persones

Potes i aletes de dos calamars mitjans
10 gambes
1 bossa d’espinacs
1 tomàquet madur gran
1 ceba de figueres grossa
2 gots de llet
Farina de blat
Formatge ratllat
Oli i sal
8 plaques de canelons

Preparació

Esqueixeu una patata grossa i feu-la bullir durant deu minuts amb una mica d’aigua. Passat aquest temps, tireu-hi els espinacs rentats i tallats. Feu-ne un puré un cop cuit. Reserveu.

En una paella amb oli d’oliva, fregiu el calamar i les gambes, ben a poc a poc, per tal de que treguin el seu suc. Un cop fred, peleu les gambes i trinxeu tot amb la batedora.

Feu un sofregit amb oli d’oliva i el que us hagi quedat a la paella, la ceba i el tomàquet. Coeu i barregeu amb la pasta de calamar i gambes tot rectificant la sal al vostre gust.

Prepareu una beixamel espessa, amb un got de llet, una cullerada de farina, un rajolinet d’oli d’oliva i sal. Quan la veieu cuita tireu-hi el sofregit i la pasta que heu fet abans.


Bulliu amb aigua i sal, les plaques de canelons. Un cop cuites ompliu-les amb la pasta de calamar. Poseu-les en una safata de forn i cobriu-les amb beixamel d’espinacs (procediment com l’anterior però, afegint 5 cullerades del puré d’espinacs que heu fet al principi). Gratineu amb formatge ratllat a sobre.

Serviu amb puré d’espinacs a la base del plat.

dimarts

Guisat de llenties sense carn

Sóc de les que cada dia ha de preparar una carmanyola sense carn i no amb tota classe de peixos! Per poder fer això, sense perdre nutrients i mantenir una dieta variada sense ser avorrida, m’hi he de trancar el cap.
Ara mateix, si fos “el màgic Andreu” ja m’hauria posat la medalla.

Avui us presento aquestes llenties amb mandonguilles sense carn.

Ingredients per a tres persones:

1 got ple de llenties pardines
1 pebrot verd
1/2  carbassó mitjà
1ceba mitjana
1 gra d’all
1 tomàquet madur mitjà
1 fula de llorer
1 ou
Una mica de farina de blat
Una cullerada de farina d’ametlla
4 avellanes crues
2 nous
1 llesca petita de pa del dia abans
Unes branquetes de julivert
Oli d’oliva verge
Sal i pebre negre

Preparació:

Renteu amb aigua les llenties i escorreu-les
Talleu petites les verdures (jo tinc un estri que em va molt bé). Poseu oli en una cassola i sofregiu-les.  Un cop cuites, separeu-ne un parell de cullerades soperes.

Afegiu les llenties a la resta de verdures, quatre gots d’aigua, la fulla de llorer, una mica de sal.

Mentrestant estan bullint, prepareu les mandonguilles.
Feu una picada d’all i julivert.
Trinxeu el pa i els fruits secs i barregeu amb l’ou, la farina d’ametlla, la picada i les cullerades de sofregit que heu reservat.
Feu-ne boles i passeu-les per farina de blat i aneu-les incorporant a l’olla procurant que no deixi de bullir. Quan Llavors deixeu-les coure a foc lent i tapades, vigilant que no us falti aigua.

No us puc dir el temps perquè no pensava fer-ne un apunt...









diumenge

Peus de porc


Avui he fet cuina d’aprofitament perquè, gairebé tot el que hi he posat tret dels peus, que els tenia congelats, la resta eren retalls de la setmana.

Ingredients per a dues persones:

2 peus de porc bullits
1ceba gran
1/2 porro
1 tros de pebre vermell
1 pastanaga
1 tomàquet madur
1 tros de carbassó
Restes d’embotit
Pebre negre
Pebre vermell picant
1 fulla de llorer
1 gra d’all
Oli d’oliva verge
Sal


Elaboració:

Tot i que els peus els vaig comprar bullits, tinc costum de tornar-los a bullir una estoneta amb una fulla de llorer.

Talleu petites totes les verdures i sofregiu-les una mica amb oli d’oliva. Quan creieu que esta cuit, afegiu els peus, les restes d’embotit i mica del brou de la cocció. Abaixeu el foc i deixeu coure a foc ben lent.

El pebre negre li podeu afegir quan vulgueu però, el pebre vermell deixeu-ho gairebé cap el final de la cocció junt amb l’all picat amb la mà de morter. Rectifiqueu de sal.
I, llestos!

divendres

Niu de moniato i ou dur


Em plau participar de nou a la convocatòria de la Recepta del 15.

Avui us faig un “dosxun” perquè ahir la nostra companya Susanna del bloc En Roc a la cuina, ens explicava que el 14 d'octubre és el Dia Mundial de l’ou i, ens demanava si volíem sortir avui amb un apunt preparat amb aquest aliment.
El plat l’he fet en dues versions: la infantil i l’adulta.

Ingredients per a dues persones

4 moniatos mitjans
2 ous
Sal, oli d’oliva
Un grapat de julivert fresc
1 tomàquet d’amanir
1 tall de codonyat
1 boci de pebrot vermell

Preparació

Poseu a bullir amb aigua i sal, dos moniatos pelats.
Bulliu els ous, deixeu refredar i peleu.
Talleu els altres dos moniatos a tires molt primetes (tipus palla) i fregiu-los en oli d’oliva ben calent.
Agafeu les fulles del julivert i piqueu-les amb una mà de morter i afegiu oli d’oliva. Coleu i reserveu tot.
Quan tingueu cuit el moniato bullit, aixafeu-lo amb una forquilla i fent un pilonet doneu-li forma rodona (veieu fotografia).
Pel muntatge del plat infantil, primer feu la decoració de l’arbre: la forma del tronc amb el codony, després feu les fulles amb el trinxat de julivert i doneu el toc amb el pebrot vermell , llavors col·loqueu el puré de moniato i decoreu-lo al vostre gust amb l’ou tallat per a sobre i els encenalls de moniato fregit pels costats.
Deixeu una mica d’ou esmicolat per fer el terra. Tireu una mica d’oli de julivert per a sobre i un polsim de sal.
Pel muntatge del plat adult feu només el niu i decoreu amb uns talls de tomàquet d’amanir i un bon raig d’oli de julivert per a sobre.

dijous

Coca de recapte

Tot i que ja tinc alguna altra coca de recapte publicada, avui us presento aquesta perquè he fet una elaboració diferent a la de les altres vegades.
Aquest cop veureu que les verdures no són ni escalivades ni al vapor sinó passades per la paella.

Ingredients

1 base de pizza
1 albergínia
1 pebrot verd
4-5 tomàquets madurs
2 pastanagues
1 ceba gran
1 tros de tofu a les fines herbes
Formatge ratllat
100g de xampinyons
Oli d’oliva verge
Sal

Elaboració

Preescalfeu el forn a 200ºC. no he cronometrat el temps, he mirat que la base fos cruixent. Si veieu que se us torra massa de dalt, tapeu amb paper de plata perquè se us faci més la base.
Talleu a daus el tofu.  
Talleu ben petites totes les verdures (excepte tomàquets) i passeu-les per la paella amb un raig d’oli d’oliva i afegiu el tofu.
Poseu la base de pizza en una safata de forn i quan tingueu la verdura al punt, poseu-les a sobre de la massa.
Adorneu amb tomàquet tallat pel voltant  i olives.
 Una coca tan clàssica i tan soprenent!

dimecres

Llonza llaminera farcida

L’altre dia a classe van ensenyar-me a fer un “paupiton” de llonza llaminera.  Confesso, que és el primer cop que sento aquesta paraula i la recerca que he fet no m’ha ajudat gaire. En fi, us presento la meva versió de  llonza llaminera farcida.

Ingredients
1 llonza llaminera
2 ous durs
1 ou sencer
150g de carn picada de porc
1 pit gran de pollastre picat
1 tomàquet
1 ceba
sal i pebre
oli d’oliva verge

Elaboració

Preescalfeu el forn a 180ºC
Talleu la llonza a fulls inclinats sense arribar a baix. A mi a la cansaladeria m’ho van preparar.
Cobriu amb paper forn, una safata també de forn.
Barregeu la carn i el pit de pollastre amb un ou i una culleradeta d’anís, sal i pebre.
Aneu farcint els talls amb el preparat i una mica d’ou dur i pebrot vermell, olives o altres ingredients que vulgueu (com veureu a la fotografia avui només l’he fet amb ou).
Quan la tingueu plena per dins, cobriu-la per fora amb la carn que us ha sobrat. Podeu posar-hi pel voltant altres verdures, en el meu cas hi he posat una pastanaga i un tomàquet partit.

Poseu al forn durant 3/4 d’hora (es calcula 1/2 hora per cada mig kg de carn)  i per veure si està cuita, punxeu-la profundament al mig amb un escuradents.

Peleu i talleu dues pomes. Poseu-les al foc amb una mica d’aigua i deixeu que es redueixin i tritureu-les.

Un moment abans de treure-la de foc, pinteu-la amb ou batut. La deixeu refredar una mica i llavors la talleu a biaix (tall contrari al farciment).
Poseu servir-la amb l’acompanyament de les verdures i la salsa de poma. 

Hem vist que fins i tot, la podrem fer servir demà per esmorzar a l’entrepà perquè queda com un embotit.

Si voleu podeu visitar la recepta de Paupiton de llom del cuiner Joan Dalmau

Espero que us agradi!

dimarts

Pastís de mató

Avui he tornat a treballar amb el mató casolà i la xocolata. Aprofitant que en Narcís estava preparant un bescuit Sacher, li he demanat que me’n cogués un de petitet per a mi.
Una idea brillant, una combinació que m’ha encantat!

Ingredients pel mató casolà:
1 litre de llet sencera fresca
1 llimona

Pel pastís de mató:
 200g de mató
2 1/2 cullerades de sucre
2 ous
1 polsim de canyella
25g de farina de blat de moro

Pel xarop d’infusió de taronja
250g de sucre
125g d’aigua
1 polsim de pell de taronja ratllada


Preparació:
Feu el mató casolà segons la recepta que us deixo enllaçada aquí

Preescalfeu el forn a 160ºC
Unteu amb mantega i farina un motlle per anar al forn
Poseu els ous, el sucre, el mató, el polsim de canyella i la farina de blat de moro en una batedora elèctrica i barregeu bé. Poseu la mescla al motlle i enforneu durant uns 30 minuts, depenent del vostre forn (feu la prova de l’escuradents)

Feu el xarop de la següent manera:
Poseu l’aigua i el sucre al foc. Quan bulli retireu l’escuma i torneu al foc. Quan torni a bullir deixeu un minut, treieu del foc  i tireu per sobre la pell de taronja ratllada. 
Deixeu refredar (es perfumarà)

 
Pel muntatge:
Pinteu generosament amb xarop de taronja la base del bescuit Sacher. A sobre hi col·loqueu el pastís de mató i un cop muntat decoreu amb els retalls de bescuit que us hagin sobrat.

Espero que us agradi!


divendres

Estem d’estrena!


Potser últimament hi ha hagut menys activitat als blocs, i és que hem estat immersos en un nou projecte que ens plau compartir amb tots vosaltres. Un projecte, però, que no desplaçarà la tasca dels blocs. Seguirem, com sempre, compartint espai.

Estrenem web, que només és com estrenar vestit. Esperem que us hi sentiu còmodes i que hi pugueu trobar les elaboracions de les vostres postres preferides.


A més a més, ens sentim satisfets de poder fer part dels tallers a la seu de l’Associació Jardí de la Fundació Santa Susanna a Caldes de Montbui, dins el cicle que el cuiner Joan Dalmau organitza sota el títol “Cicle tradicions culinàries”.

Res ens plauria més que poder comptar amb la vostra companyia!

Per anar a Caldes de Montbui teniu els autobusos Sagalés que us deixaran allà mateix.

 ____________________________________________

Des de que vaig obrir el bloc pambolixocolata el maig del 2009, he après a estimar la cuina al vostre costat. He vist créixer la meva llista de “pendents”, mirant els vostres plats. M’he espremut la part gastronòmica del meu cervell per poder participar mes rere mes a les convocatòries de La recepta del 15 i Memòries d’una cuinera i he passat bones estones amb algunes companyes blocaires.
El projecte en el que ara ens hem engrescat no és més que la prolongació d’aquesta tasca més enllà de la virtualitat i que crec que encara ens engrescarà més a publicar, sobretot ara que he après una mica més de fotografia al costat de la Mercè de Cuina per a llaminers.

Abans de marxar us convidem a passejar pel web del nostre dissenyador i amic NTWEBdisseny    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...