Avui us tinc una
sorpresa: he fet una coca de brioix per primer cop!
Si ho recordeu, l'any passat la
vaig fer de pa de pessic perquè se'm va fer gros això de la fermentació. Aquest
any vaig estar a punt de tornar-la a fer però, després de veure el magnífic resultat
de la Laia del bloc Racó
dolç i de les seves amigues (que
van assistir al taller de brioix del dia 25 de maig que va fer en Narcís) vaig
pensar que m'hi havia d'atrevir i compartir també la meva coca amb elles.
Fet i fet, vaig pensar, què
pot passar? El pitjor que pot passar és que em quedi com una coca!
Així que, endavant les atxes, com deia la meva àvia.
Ingredients per a una coca mitjaneta
Per a la massa mare
100g de farina de
força
10g de llevat
fresc (del super)
4 g de sal
Llet (la que
admeti)
Per la massa del brioix
100g farina força
4g de llevat
fresc
1/2 ou
Llet (la que
admeti)
50g de sucre
10g mantega
pomada
Un rajolinet
d'anís
Un polsim de
ratlladura de llimona
Una punteta d'extracte
de vainilla
Un polsim de
canyella en pols
Elaboració
Desfeu el llevat
amb una mica de llet i amasseu amb la farina, el llevat i la sal incorporant la
llet que necessiti la massa. Aquí jo tinc avantatge perquè podia preguntar: com
ho veus? I em deia: una mica més... (no ho dieu, eh!)
Quan tingueu la
massa mare feta poseu-la en un bol i tapeu-la durant mitja hora amb film i guardeu-la
al lloc més calent de la cuina fins que dobli el seu volum.
Ara, poseu tots
els ingredients a la màquina d'amassar i una vegada estigui barrejat afegiu-hi
la massa mare fins que quedi una massa consistent i elàstica. Poseu oli a sobre
el marbre, feu una bola i deixeu reposar 10 minuts.
Un cop passat
aquest temps i també a sobre el marbre untat d'oli, doneu-li forma amb un corró,
pinteu-la amb ou batut i decoreu-la amb la fruita al vostre gust. Poseu-la a
fermentar al vostre forn a 40ºC i amb una safata amb aigua bullent a baix. Temps
aproximat de 30 a 40 minuts (fermentació amb vapor).
Passat aquest
temps, traieu la safata d'aigua del forn i poseu el forn a 230ºC. Una vegada tingueu el forn a aquesta temperatura poseu els pinyos, el sucre i enforneu (10-15 minuts depenent de cada forn).