diumenge 29 2012

Bacallà amb samfaina


Uiiiiiiiiiiiii Samfaina!!!!

Ingredients per a quatre persones:


4 trossos de bacallà dessalat
1 albergínia
1 pebrot vermell
1 carbassó
4-5 tomàquets madurs
Oli verge d'oliva
Sal i pebre negre

Elaboració

Enfarineu i fregiu una mica el bacallà. Poseu-lo en un plat amb paper absorbent i reserveu

Talleu a daus les verdures i coeu-les a poc a poc i amb un bon raig d'oli d'oliva a la paella durant deu minuts, després afegiu el tomàquet trinxat i coeu quinze minuts més. Afegiu una mica d'aigua si us cal.

El secret d'una bona samfaina és el resultat de la vostra delicadesa i de la frescor de les verdures.

Quan la tingueu a punt afegiu al damunt els talls de bacallà i deixeu fer la xup-xup una estona.
Rectifiqueu de sal si cal.

Aquest plat el podeu fer servir com a menjar de carmanyola.

dimecres 25 2012

Truita d'espàrrecs

Continuant amb el meu tarannà culinari, avui em presento al Memòries d'una cuinera amb aquesta senzilla truita amb espàrrecs a la planxa. Habitualment faig la truita amb l'ingredient incorporat però, en aquest cas l'espàrrec hi va abrigat.
Aquest plat l'incloc a l'apartat de cuina delicada


Ingredients per a una persona
1 ou
6 espàrrecs verds
1 cullerada de mató
Sal, oli
Un tomàquet mitjà

Elaboració

Deixateu l'ou i tireu-hi un polsim de sal

Trieu els espàrrecs (poden ser congelats) i escaldeu-los dos minuts amb aigua i sal. Refredeu-los amb aigua ben freda un cop cuits. Després passeu-los per la planxa junt amb el tomàquet tallat a rodanxes fent un tomba i tomba.

En una paella antiadherent coeu la truita primer per un costat i després per l'altra girant-la amb un plat. Quan estigui freda escampeu una mica de mató per a sobre i col·loqueu-hi els espàrrecs abans d'enrotllar-la.

La podeu servir tal qual o acompanyada amb un toc de la salsa que més us agradi (salsa de ceba caramel·litzada, salsa de calçot, salsa de bolets...) Us ho deixo al vostre gust!

diumenge 15 2012

Canya i mini canyes de pasta de full farcides de verdures al vapor


Volia tornar a presentar un plat amb pasta de full, però el volia fer diferent a les altres elaboracions que he anat fent al llarg de l'any (reixats vegetals, coca de recapte...). Aquesta opció m'ha semblat senzilla, lleugera i es pot fer amb dues versions (canya llarga o en petites porcions)


Ingredients

1 làmina de pasta de full
1 bossa de 200g de puntes d'espàrrecs congelats
1 carbassó petit
1 pastanaga grossa
Formatge ratllat
1/2 porro
1 ou

Elaboració

Preescalfeu el forn a 220ºC

Talleu el carbassó,  la pastanaga i el porro fent cintes.

Poseu una cassola o estri de vapor al foc i afegiu-hi les verdures i els espàrrecs. Coeu"al dente" amb una mica de sal per a sobre. Reserveu

Esteneu la làmina i feu-ne dues parts rectangulars. Repartiu la verdura amb un polsim de formatge a sobre i enrotlleu com un caneló.

Abans d'enfornar talleu-ne una en porcions i l'altra la deixeu sencera.

Pinteu amb ou batut i deixeu-les al forn durant 10 minuts (com sempre depenent del vostre forn)



 
   
 
___________________________________________________________

Proper taller: lioneses


dijous 12 2012

Pa rústic amb tomàquet i carxofes del Maresme arrebossades


Les carxofes són les protagonistes de la Recepta del 15 d'aquest mes. Per participar-hi he optat preparar-les d'aquesta manera per poder gaudir d'un esmorzar o berenar vegetal cruixent i deliciós.


Ingredients per a tres persones

1 barra rústica de pa
2 carxofes tendres i si pot ser del Maresme (dures, molsudetes...)
2-3 tomàquets madurs per sucar pa
Oli d'oliva verge
Farina
1 ou
1 culleradeta d'impulsor
Sal i pebre negre

Preparació

Peleu les carxofes com tingueu costum. Talleu-les primer pel mig i després a làmines fines.

Deixateu l'ou en un bol, afegiu un pessic de sal i pebre, incorporeu la farina i l'impulsor. Remeneu fins a deixar-ho com textura d'un iogurt o una crema. Tireu-hi les carxofes i remeneu bé.

Poseu oli en una paella i fregiu les carxofes. Un cop torradetes, poseu-les a sobre un paper absorbent. Reserveu

Talleu la barra de pa en tres trossos i suqueu amb tomàquet i un rajoli d'oli d'oliva. A sobre poseu trossos de carxofa i llestos!





divendres 06 2012

Hamburgueses de pasta de full amb verdures


Aquesta hamburguesa va molt bé per fer un bon repàs a la nevera. Vindria a ser com una coca de recapte però amb barret.
Plat sense carn

Ingredients per a tres persones

1 làmina de pasta de full
6 espàrrecs verds (si voleu congelats)
1 tomàquet d'amanir mitjà
4 xampinyons grans
1 carbassó petit
1 pastanaga gran
4 olives per decorar
salsa de calçots
Oli verge d'oliva i sal
Formatge parmesà ratllat
1 ou (per si el voleu pintar)

Elaboració

Preescalfeu el forn a 220ºC
Talleu els xampinyons a làmines i fregiu amb oli d'oliva i un polsim de sal. Reserveu

Talleu a làmines fines el carbassó i la pastanaga. Escaldeu durant dos minuts amb aigua i sal i refredeu immediatament al treure-les del foc. Reserveu

Escaldeu també els espàrrecs amb aigua i sal i passeu-los per la paella amb l'oli dels xampinyons . Reserveu

Talleu la pasta de full en tres rodones grans. Punxeu-les amb una forquilla i retoqueu una mica els costats (tal com indica la fotografia). Ara abans d'enfornar és quan si voleu les podeu pintar amb ou batut. Enforneu-les durant 10-12 minuts .

Quan estiguin cuites deixeu-les refredar abans de partir-les per la meitat.

Talleu i saleu el tomàquet d'amanir en tres talls gruixuts i feu-hi un tomba i tomba a la paella calenta amb unes gotes d'oli d'oliva.

Talleu les hamburgueses amb un ganivet de serra perquè són molt delicades i es poden trencar fàcilment. Un cop partides farciu-les al vostre gust amb els ingredients que teniu preparats. Tireu per a sobre els ingredients una mica de formatge ratllat. Tapeu amb l'altra part de pasta de full i també tireu un polsim de formatge pel damunt i gratineu. Alerta, no val a badar en aquest punt! El formatge es fon al moment. No es cremi!

La salsa de calçots li podeu barrejar amb els ingredients o acompanyant el plat perquè cadascú s'hi posi la quantitat que li agradi.


Aquestes hamburgueses combinen de meravella amb una bona amanida d'escarola, tomàquet i olives.

dimecres 28 2011

Canelons de peix


Amb la flaire d'aquests canelons participo a la convocatòria de Memòries d'una cuinera, que com sabeu organitzen els blocs de:  Amb idees a la llengua, Coses de Llàbiro i El món de juju .

Són els canelons de peix que vaig preparar per Nadal. Espero que us agradin

Ingredients per a 3 persones

15 plaques de canelons
1 cua petita de rap sense espina
1 bruixa grossa a filets i sense espina
12 llagostins
1 ceba de figueres
1 cullerada de salsa de calçots (opcional)
2 ous durs
Oli verge d'oliva
Sal i pebre negre
Farina i llet per a la beixamel
Formatge ratllat per a gratinar

Preparació:

Talleu el rap a daus
Talleu fina la ceba
Bulliu els ous 12 minuts. Reserveu
Poseu un raig d'oli d'oliva en una paella i fregiu el rap, els llagostins i la ceba.
Els filets de bruixa fregiu-los enfarinats i en una altra paella, sinó és desfaria tota. Reserveu.
Quan tingueu tot fregit peleu els llagostins i treieu la pell a les bruixes.
Poseu en una picadora tot el peix i els ous durs i trinxeu al vostre gust. Afegiu la culleradeta o cullerada (segons preferiu) de salsa i rectifiqueu de sal i pebre. Reserveu.
Ompliu les plaques de canelons i col·loqueu-les en una safata de forn
Prepareu la salsa beixamel com tingueu costum o veieu aquí, tot i que aquest cop l'he fet amb oli d'oliva sense gens de mantega.

Aboqueu aquesta salsa a sobre dels canelons i escampeu formatge ratllat per a sobre.
Gratineu i llestos!



diumenge 25 2011

Pa amb vi i sucre


Aquest deliciós pa amb vi i sucre va estar present a  la nit de Nadal. Moments plens de records, de berenars familiars...

El pa amb vi i sucre era un clàssic entre els nostres avis i consistia en regar amb un rajolí de vi una llesca de pa de pagès i tirar-hi pel damunt sucre.

dijous 22 2011

Piruletes de xocolata decorades

Aquests dies estic preparant petits detalls per acompanyar la taula de Nadal.  Aquestes piruletes són per la meva amiga i blocaire plugimdecolors que enguany vol sorprendre a la família amb aquestes llaminadures.


Amb aquest apunt us presento un nou expositor del bloc art amb fusta ideat expressament per aquestes elaboracions.

Cobertura de xocolata al 60% de cacau, un pal de fusta i adorns segons el vostre gust o al gust del menuts de la casa.

dilluns 19 2011

Llobarro al forn sobre llit de patates i pastanagues


Ja fa dies vaig comprar un llobarro gran i vaig demanar a la peixateria que el fessin a filets per congelar. Així que, n'hi ha per dos àpats de tres persones.

He pensant que és un plat molt bo per aquestes festes, deliciós i senzill de preparar, ideal per poder gaudir del dia sense nervis d'última hora i si feu servir un estri com aquest veureu les patates i les pastanagues tallades en un tres i no res.
Aquesta maquineta la vaig comprar expressament per fer el formatge ratllat i, hi tallo moltes coses però no hi ratllo formatge. Ironies de la vida!

Ingredients:

4 patates grans
4 pastanagues
Oli d'oliva verge
Sal i pebre negre
1 llimona
Elaboració

Talleu finament les patates i les pastanagues.
Poseu oli en una paella a foc viu, quan estigui calent tireu-hi les patates i les pastanagues que s'enrossiran ràpidament, doneu un parell o tres de voltes i tapeu-les abaixant el foc a partir d'aquí deixeu coure poc a poc perquè vegin traient l'aigua. Així quedaran toves sense xuclar gaire oli. Si voleu podeu també posar-hi ceba.

Un cop cuites, retireu-les i col·loqueu-les a la safata de forn i a sobre el filet de llobarro que prèviament haureu salpebrat.

Uns 10-12 minuts al forn a 180º. Depèn del vostre gust i de la grandària del peix
Al retirar-lo del forn hi tireu per sobre suc de llimona i un rajolinet d'oli d'oliva.

La decoració que escolliu vestirà de festa aquest plat tant senzill.

dimecres 14 2011

Torró trufat amb ametlles


Tió caga torró, d'avellana o de pinyó...

Per si de cas aquest any, el nostre tió no ens caga gaires torrons, tant en Narcís com jo, ja anem ben coberts!
Enguany no arribaran pas a Nadal, ni a dilluns crec... Estan boníssims!!!


Una proposta molt dolça i vairada la de la Recepta del 15 d'aquest mes. Els fogons de la bordeta i Xocolata desfeta ens fan preparar aquesta magnífica recepta que, potser sense adonar-se'n han fet d'ella una gran felicitació blocaire.

Ingredients:

300g de xocolata
150 de nata líquida
25g de sucre
25g de mantega
1/2 culleradeta moca d'extracte de vainilla
1 culleradeta de postra de brandi
Un grapat d'ametlles pelades i torrades


Elaboració:

Folreu un motlle rectangular amb fulles de guitarra si és de fusta (com el meu cas). Si és un brik o de silicona, no cal.

Esmicoleu en un bol la xocolata

Poseu la nata, el sucre i la vainilla al foc, feu-li arrencar el bull.

Quan hagi arrencat el bull, poseu la mantega (que quedi fosa). Afegiu-hi la xocolata en dues vegades i quan la tingueu fosa hi afegiu el brandi i les ametlles.

Si voleu, podeu cobrir-ho amb una cobertura de xocolata com ara aquesta que va fer en Narcís pel seu nougat.


Emmotlleu, deixeu refredar i Bon Nadal





Si voleu veure més motlles de fusta feu clic aquí 



__________________________________________

dimarts 13 2011

Reixat de poma escalivada

Tinc mala memòria i ara no puc recordar el bloc que fa pocs dies va presentar un reixat de pasta de full.  Després de veure el seu apunt vaig recordar que tenia una làmina a la nevera i que l'havia de fer servir ben aviat.
Avui he preparat pomes escalivades al forn i he anat per feina. Va per tu blocaire! Si em llegixes diguem-ho.

Ingredients:
1 làmina de pasta de full
Polpa de cinc pomes escalivades al vostre gust (polsim de canyella, mel...)
Estri per fer reixats (si no en teniu podeu tallar amb el ganivet)

Preparació:
Escaliveu les pomes al forn i peleu-les ( així ja tindreu el forn escalfat)
Esteneu la làmina i dividiu-la en dos. Punxeu amb una forquilla la que deixareu a sota. Farciu-la amb la polpa de les pomes.  Ratlleu amb l'estri de fer reixats l'altra part i tapeu el farcit.
Segelleu amb una forquilla les vores.
Forn a 180ºC fins que el veieu torradet.
Empolvoreu  amb sucre llustre i llestos!



dimarts 06 2011

Galetes de Nadal decorades amb glaça



Aquest apunt d'avui el dedico a la Noa i a la Greta, les alumnes més petites del Taller de postres. Com veieu mentre en Narcís preparava els torrons, les nebodetes de la Cristina el van retratar amb paper i llapis. Uns dibuixos preciosos, dues versions originals i ben diferents. La Noa us el presenta amb la seva bata de pastisser i la Greta en el moment d'ensenyar-nos gràficament el sucre a "punt volant".
Gràcies guapes!


Ingredients per fer la glaça (recepta de la Dolors de Gadgets)

3 cullerades soperes de clara d'ou a poder ser pasteuritzades
Suc de llimona colat
350g de sucre llustre (dependrà de la quantitat de suc de llimona que hi poseu)
Cornets fets amb paper vegetal o biberó de plàstic adient per aquest ús

Elaboració

La glaça que ara prepareu us ha de quedar més aviat espessa, perquè servirà per dibuixar un cordonet al voltant de cada galeta per tal de que us faci contenció quan ompliu amb glaça més líquida el seu interior.

Poseu les clares i el suc de llimona a la batedora. Seguidament, afegiu a poc a poc el sucre llustre i deixeu-lo amb la consistència que quedi enganxat a la vareta (no ha de muntar ni quedar a punt de neu). Si hi heu d'afegir líquid (aigua) feu-ho a gotes, mai a raig.

Si voleu fer-la de colors, només us cal separar-ne en diferents recipients i afegir-hi colorant en gel amb la punta d'un escuradents.

Per fer la glaça de farcir només cal que l'aclariu amb aigua. Ens va recomanar deixar-la amb una consistència tipus iogurt. Apliqueu aquesta glaça a l'interior de la galeta i quan el cordonet estigui una mica sec.

Aquí us deixo els models que he fet avui

diumenge 04 2011

Galetes de Nadal


Ja fa uns dies que l'Agnès del bloc De buen comer y algo más ens va convidar a fer un apunt amb tema de Nadal perquè fa un any que ha obert el seu bloc i té una bona colla de seguidors amb els que agradablement m'hi incloc. Tot i que que no participo en el concurs que organitza perquè sóc molt meva amb aquestes coses de concursos i loteries, sí que vull  fer-li un apunt com a targeta de felicitació. Felicitats Agnès pel teu any de treball i per deixar-nos compartir la teva cuina cada dia, felicitats també pel teu tarannà rialler.

L'apunt d'avui el faig després d'assistir l'altre dia a un taller de galetes de Nadal amb la Dolors de Gadgets.

De formules de galetes n'hi ha un munt a Internet però aquestes van quedar bones. Avui només he fet les galetes que ja he començat a preparar al matí, les decoracions començaran dimarts.

Com m'he enrotllat!!!!

Ingredients per fer un munt de galetes (depenent de la grandària dels vostres motlles)

250g de matega a temperatura ambient
250g de sucre llustre
650g de farina
1 ou gros (65-70g)
1 punta de culleradeta de vainilla
1 mica de llet (depenent de com veieu que queda la massa)

Elaboració
Van explicar la recepta amassant amb màquina però la veritat, tenint un amassador tan bo com en Narcís, no he desaprofitat l'ocasió. Així també participa en la felicitació.

Preescalfeu el forn a 180ºC

Feu un volcà amb la farina i al mig el sucre, la mantega i la culleradeta de vainilla. Tot ben barrejat i un cop ben barrejat afegiu l'ou i 2 cullerades de llet, a cada volta de volcà que deu amb la mà, aneu incorporant la farina dels voltants a poc a poc. Treballeu amb les mans i com ja és normal amb aquest tipus de pastes no amasseu gaire. Feu una bola i dividiu-la en quatre boles més i cada una d'elles esteneu-la entre dos papers de forn amb el corró (veieu fotografia). Gruix uns 3-4mm. Com podeu veure he fet servir dos llistons d'aquesta mida perquè em quedessin totes iguals (això crec ja us ho havia explicat en un altre apunt de galetes de mantega però, no es de més repetir-ho perquè a vegades ens entestem a comprar estris cars, quan es pot fer perfectament amb coses de casa).

Poseu les làmines planes a la nevera (jo li he tingut 3 hores). Després traieu-les de la nevera i sobre el mateix paper de la base talleu-les al vostre gust. Enforneu sobre paper forn o Silpat apte pel forn de 7 a 10 minuts (vigilant com sempre el forn). Sabreu que estan cuites quan veieu que les bores agafen color i si n’aixequeu una veureu el sota color torradet.

Recordeu que si voleu decorar amb un cordonet o llaç per penjar de l'arbre de Nadal, s'ha de fer el forat abans d'enfornar i , si voleu fer-ne alguna amb pal, heu de fer-la un pel més gruixudeta i clavar-hi el pal abans d'enfornar.

Si voleu veure més elaboracions passeu pel següent enllaç aquí que hi ha el bloc de dolça teràpia. Espero que us agradi!



dimarts 29 2011

Més magdalenes decorades

Amb aquesta nova versió de magdalenes decorades he tingut l'ocasió d'estrenar un altre dels tres expositors que em va fer el meu pare que, últimament li fa molta gràcia que li faci aquests tipus d'encàrrecs.

Les magdalenes són unes elaboracions senzilles, pràctiques i econòmiques. I, si com en aquest cas, les vestiu de gala veureu que resulten molt atractives per a festes infantils.

Les que he preparat estan fetes de merenga, per tant de clara d'ou i sucre. Els rovells els podeu aprofitar també per altres elaboracions (flamets, crema catalana, torrons de rovell d'ou...)

De receptes de magdalenes n'hi ha un munt i m'agrada anar provant. Aquest cop m'ha fet gràcia seguir una recepta d'una professional com l'Eva Arguiñano

La veritat és que m'ha encantat el resultat tant per la seva esponjositat com per la seva senzillesa.

Ingredients per a les magdalenes
4 ous
250g de sucre
200g de farina
1/2 got d'oli d'oliva verge (he calculat 125g)
1 sobre de llevat

Elaboració

Preescalfeu el forn a 180ºC.
Prepareu els motlles de paper (uns 20-25 segons mida).
Barregeu el llevat amb la farina i garbelleu amb un colador.
Poseu els ous i el sucre a la batedora i bateu mentrestant aneu afegint l'oli. Quan ho tingueu barrejat pareu la batedora i aneu incorporant a poc a poc la farina amb moviments suaus perquè quedi la farina ben incorporada però no us abaixi la massa.
Poseu la massa a la mànega pastissera i repartiu-la als motlles.

Per decorar les magdalenes podeu fer servir merenga com la que vaig ensenyar-vos l'altre dia.







diumenge 27 2011

Llonza farcida amb acompanyament de pèsols

El plat d'avui està fet amb els talls de llonza farcida que vaig congelar. Així que el plat ha estat fet en un tres i no res!
La veritat és que aquesta llonza ha estat molt ben aprofitada. Us la presento acabada amb pèsols i una bona picada d'avellanes i julivert.

Ingredients per a dues persones

6 talls de llonza farcida
1 ceba de Figueres
1 tomàquet madur gros
1 grapat de pèsols pelats
1 grapat d'avellanes torrades
Unes branques de julivert fresc
Sal, oli d'oliva verge
Un polsim de pebre vermell
1/2 gra d'all (opcional)

Elaboració

Feu un sofregit al vostre gust amb la ceba i el tomàquet. Un cop cuit tireu els pèsols i deixeu-los fer unes voltes. Disposeu a sobre els talls de llonza farcida i deixeu acabar de coure a foc lent.

Feu una picada amb les avellanes i el julivert i el mig gra d'all si li heu posat. La picada la tireu gairebé a l'hora retirar-ho del foc.

dijous 24 2011

Llenties amb ou dur

M'adhereixo a la crida que han fet molts blocs gastronòmics, per a participar demà amb una recepta que doni suport a la iniciativa que un any més ha fet a tot Catalunya el Banc dels aliments.


El que presento avui és un menú de dinar sencer. Un menú on hi ha inclòs vegetal cru, vegetal cuit, llegum, proteïna, hidrat de carboni i grassa vegetal (oli)

- Amanida de tomàquet amb tel de formatge
- Llenties bullides amb verdures variades (pastanaga, ceba, pebrot verd, tomàquet madur)
- Una llesca de pa
- Iogurt natural amb mel

Ingredients per a dues persones:

Per a l'amanida:
2 tomàquets
1 tros petit de formatge (el que tingueu)

Per a les llenties:

1 got ple (250cc) de llenties pardines
1 pebrot verd
1 tomàquet madur
1 pastanaga
1 ceba petita o 1/2 grossa

Elaboració de les llenties

Talleu les verdures en juliana.

Bulliu dos ous fins a deixar-los durs (12 minuts) i peleu-los

Poseu preferentment oli d'oliva en una paella i poseu-hi les verdures. Sofregiu una mica només perquè ja s'acabaran de coure amb la llegum. Seguidament aboqueu les llenties i l'aigua (quantitat suficient perquè les cobreixi més d'un dit). Quan comencin a bullir abaixeu el foc i afegiu sal.


Abans de servir talleu l'ou pel mig i poseu-lo al plat de les llenties.

Espero que demà facin una gran recollida d'aliments!!!!

dimarts 22 2011

Canelons de sípia

Una idea per aquestes festes...

Ingredients per a dues persones:

1 sípia ben gran
1 ceba de Figueres graossa
100-150g de bledes bullides, escorregudes i tallades
Oli d'oliva
Sal i pebre negre
8 plaques de canelons
Llet per a la beixamel
Formatge ratllat
Elaboració:

Trinxeu ben petita la sípia i salpebreu. Trinxeu també a part, la ceba ben petita.
Poseu un raig d'oli d'oliva a la paella. Afegiu la ceba i la sípia alhora, per tal de que combinin bé els dos gustos i deixeu sofregir una mica. Afegiu sal i les bledes. Deixeu cinc minuts més a foc lent gairebé fins que es begui el suc. Retireu del foc

Amb aigua, sal i un raig d'oli bulliu les plaques de canelons. Un cop cuits refredeu ràpidament i esteneu-los a sobre un drap de cuina. Ompliu cada placa amb una culleradeta del preparat, enrotlleu i poseu-los l'un al costat de l'altre en una safata de forn.

A la mateixa paella impregnada de l'oli de la sípia, prepareu una salsa beixamel espessa, tireu-la per a sobre els canalons i empolvoreu-los amb formatge i gratineu-los al forn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...