diumenge 25 2012

El llaç a la pastisseria


El llaç és un element decoratiu molt important a la pastisseria, si no, que us ho expliqui la meva sogra Amèlia, que va decorar durant un munt d'anys les capses de bombons i els aparadors de la pastisseria familiar La Lionesa de Granollers.  

Avui  he tingut la sort de comptar amb la seva experiència per començar a aprendre a fer llaços. Tot una feinada per a ella, perquè de moment encara no hi tinc gaire traça.

Hem practicat durant una bona estona i al final hem embolicat la seva petita Mona que li teníem reservada sense que ella ho sabés. 

Em queda molt per aprendre i la propera setmana hi tornarem perquè m'ha encantat. Gràcies Amèlia!



dissabte 24 2012

Mona de Pasqua 2012



Amb un bon tast de l'exquisida Mona i acompanyat de rialles, hem acomiadat el taller de Mones casolanes que ha organitzat enguany l'Associació Jardí de la Fundació Santa Susanna.

Per veure el pas a pas del procés que ha fet en Narcís passejeu pel seu bloc Lalionesa

 

Proper taller a l'Associació: Braç de  gitano el dia 21 d'abril 2012

dissabte 17 2012

Escalfant motors: Mona de pasqua 2012


El cicle d'activitats gastronòmiques de l'Associació Jardí de Caldes de Montbui, coordinat pel  cuiner Joan Dalmau i els seus  col·laboradors,  ha engegat avui amb la primera de les vuit que es duran a terme aquest any.  Endolcim la vida és el títol d'aquesta  proposta. 

Durant aquestes vuit sessions,  en Narcís del bloc La lionesa ens passejarà entre flaires de xocolata, crema o nata, per algunes de las elaboracions de pastisseria tradicional catalana. 

Avui s'ha fet el primer pas per elaborar la Mona de Pasqua a casa: elaboració del bescuit, aprendre a temperar xocolata,  preparació de plantilles i tall de les peces de xocolata. 

Tot a punt per decorar-la el proper dissabte. Ens encantaria trobar-vos-hi . Us animeu?


diumenge 11 2012

Puré de llenties sense pell



Després d'estar uns dies una mica "xof" i a sobre amb la grip d'aquelles de llit, febre i poca gana, m'ha vingut de gust una cosa lleugera però prou forta per fer-me aixecar entre baixada de febre i febre i participar un cop més a la proposta de la Recepta del 15.
La recepta és de la meva companya Marta del bloc plugim de colors. Ella em va comprar aquesta llegum sense pell i encara no l'havia provat.

Ingredients per a dues persones
1/2 got de llenties sense pell
1 ceba de figueras
2 patates mitjanes
Oli d'oliva
Sal

Elaboració
Talleu a làmines fines la ceba de figueras
Peleu les patates
Poseu un rajolinet d'oli d'oliva en una paella al foc i estoveu a foc molt lent la ceba. Quan s'acabi el suc, afegiu una mica d'aigua i continueu la cocció (no ha d'enrossir). Un cop cuita reserveu.
Poseu una olleta al foc amb aigua i les patates esqueixades a daus i la ceba i les llenties. Primer a foc viu i aneu remenant fins que no arrenqui el vull perquè sinó es poden enganxar les llenties al fons, llavors abaixeu al foc i coeu a poc a poc. Afegiu aigua durant el procés si us cal.

Un cop cuit tritureu amb la batedora i rectifiqueu de sal.



Com veieu de nou, avui plat per l'apartat de cuina delicada!

dijous 08 2012

Mandonguilles de sípia


Permeteu-me avui una petita reflexió que he fet sobre la cuina i les seves aplicacions per apaivagar el dolor.

Caminar pel camí de la vida convivint amb el dolor no és gens senzill, però es fa més suportable quan enmig d'aquesta via s'hi troba una parada, per petita que sigui. D'aquestes parades n'hi ha moltes, però s'han de cercar i cadascú escull la seva a través de les seves aficions (escriptura, pintura, costura, fotografia, cuina, pastisseria...). I no t'hi pots aturar de qualsevol manera, sinó que cal fer-ho apassionadament per tal que l'afició sigui més forta que el dolor.

Sóc blocaire des del 2008 però des que l'Àngels del bloc  La cuina de l'Àngels  em va fer entrar en aquest món màgic dels fogons,  res no té el mateix gust, ni el mateix color. Per aquesta experiència tan particular i per la d'altres persones que també la comparteixen, us diré que m'agrada fer voluntariat, junt amb en Narcís a la Fundació Jardí de Santa Susanna, on l'incasable cuiner Joan Dalmau i els seus col·laboradors hi posen molt més que un gra de sorra, organitzant i fent tallers de cuina o pastisseria. 

Moments o parades que, en definitiva, ajuden a endolcir-nos el camí.

Ara ja, les mandonguilles senzilles de sípia

Ingredients per a dues persones
1 sípia mitjana fresca
2 tomàquets madurs
1 llesca de pa de pagès del dia abans
Una mica de llet
1/2 porro
1 ou de gallines campestres
Oli d'oliva verge
Sal i pebre al vostre gust
Farina de cigrons ecològica
1 cullerada de farina d'ametlla
Panses o prunes opcionals
1 gra d'all trinxat també opcional

Elaboració
Talleu a rodanxes el porro i trinxeu els tomàquets
Remulleu amb llet ecològica la llesca de pa
Poseu a bullir la sípia neta i tallada amb aigua i sal. 
Poseu un raig d'oli d'oliva en una cassola. Daureu el porro i guardeu-ne un parell de cullerades soperes a part. Afegiu el tomàquet i quan estigui sofregit i tingueu la sípia cuita tireu-hi el brou.
Quan estigui cuita la sípia, trinxeu-la a la batedora amb  la llesca de pa escorreguda i les cullerades de porro fins a fer una pasta.
En un plat, barregeu aquesta pasta amb l'ou i una o dues cullerades de farina d'ametlla. Feu les mandonguilles, passeu-les per farina de cigrons i poseu-les directament sense fregir al tomàquet i el brou que ja teniu al foc.
Deixeu fer la xup-xup, rectifiqueu de sal i llestos!

Aquest plat l'incloc a l'apartat de cuina delicada

dissabte 03 2012

El pa i el seus secrets


Avui , al Taller de postres, hem tingut la sort de comptar amb el mestre forner Josep Sabater, que ha compartit la seva  experiència amb tots els assistents. Ha començant  trencant tòpics sobre el procés d'amassar el pa, de com treballar la farina, l'aigua i el llevat i també els secrets de com coure el pa al forn de casa.

Ha preparat pa normal i pa d'espelta ecològica. El temps ens ha passat volant i molts ens hem quedat  amb el desig d'assistir al seu proper taller de massa mare, que promet molt!


Us convido a visitar el seu bloc Aprendre a fer pa, perquè hi té informació que us pot ser de molta utilitat.
També dir-vos que si voleu saber més, aquest mes, la revista Cuines li ha fet una entrevista.






Proper taller: Preparant la Mona 
Dia 17 de març a l'Associació Jardí de Caldes de Montbui

dijous 01 2012

Bunyols de vent



Aquesta tarda m'he animat a fer uns quants bunyolets. Per fer-los he fet servir la recepta d'en Narcís del bloc lalionesa perquè sé que tenen èxit assegurat.

Ingredients:

125cc de llet
125gr de farina fluixa
85gr de mantega
3 ous 

Una pisca de sal

Elaboració:
Aquest any m'ha estat més senzill, perquè com ja sabeu, feia pocs dies havíem fet el taller de lioneses i tenia el tema fresc. Per fer els bunyols només he tingut que canviar l'aigua per la llet
  



També us he de dir que per fer-ho encara més senzill per a mi, us reenvio a l'apunt de bunyols que va fer en Narcís perquè ho té mol ben explicat i també perquè hi té bunyols de l'Empordà

Espero que us agradin!




dilluns 27 2012

Peus de porc amb prunes i panses


Tinc una olla a pressió i n'hi trec poc profit. He pensat que a partir d'ara, hi cuinaré diferents plats.
Les coses a l'olla pressió es couen en un plis plas, per aquest motiu, resulta molt útil si es treballa fora de casa. Cal però, tenir el cap al seu lloc i vigilar molt per això quan la faig servir procuro no moure'm del seu voltant i està pel que estic fent.
Els peus de porc d'avui els he comprat bullits i pel sofregit
ara hem agafat el sistema de fer un gran sofregit el diumenge per utilitzar-lo segons ens faci falta durant la setmana. 

No us estranyeu si alguns cops veieu que poso dues o tres cullerades soperes de sofregit en comptes d'explicar com he fet el sofregit. El gust l'anem variant cada setmana segons la verdura que hi posem.

Ingredients per a dues persones
2 peus de porc bullits
4 cullerades soperes de sofregit (pebrot vermell, tomàquet, ceba de figueres, pastanaga, albergínia i oli d'oliva verge)
2-3 gots d'aigua
1 gotet de vi blanc
2 grans d'all
6 prunes seques
Un grapat de panses de Màlaga
Sal i pebre
Una fulla de llorer


Elaboració
Temps d'elaboració a l'olla pressió 15 minuts. L'aigua i el vi ha de cobrir dos dits els peus per a sobre. 
Sobretot feu servir l'olla pressió segons les instruccions del fabricant!


Ah! No us descuideu de sucar-hi pa!



Últims dies per les inscripcions del Taller de pa


diumenge 19 2012

Truita d'escarola i botifarra d'ou

Vaig a destemps però no vol dir que no hi sigui a temps! Avui elaboració de dijous gras.


Ingredients per a tres persones

2 ous grans de gallines de pagès
1/2 botifarra d'ou
Fulles verdes d'una escarola
1 ceba de figueres petita
Oli d'oliva verge
Sal i pebre opcional

Preparació

Netegeu i talleu les fulles d'escarola i la ceba i poseu tapat en una paella amb un rajolí d'oli d'oliva i un polsim de sal. Deixeu-les coure a foc lent perquè van traient l'aigua. Quan estiguin cuites reserveu.

Esmicoleu la botifarra d'ou. Reserveu

Deixateu els ous, incorporeu-hi l'escarola, la ceba i la botifarra. Remeneu i feu la truita amb un raig d'oliva verge.

Serviu acompanyat amb una llesca de pa amb tomàquet.


Obertes les inscripcions del dissabte 3 de març pel Taller de pa

dimarts 14 2012

"Yemas de Santa Teresa"





Feia un munt de temps que li demanava aquesta elaboració al Narcís però ara porta al cap les masses fermentades i, ja se sap, si vols ser ben servit fes-te tu sol el llit!

Des de dissabte que la Cristina de Bufet de postres, em va ensenyar la fotografia de les seves gemes, no me les podia treure del cap.

Per una banda també volia fer el pastís de l'aniversari del meu pare i per l'altra, el repte personal de preparar un tema per Sant Valentí, que no forçosament celebro, però que carai, volia fer un cor perquè no n'havia fet mai.

Se'm van acumular els desitjos però, pas a pas m'hi vaig posar. Primer el pastís amb tema "Valentí" i després aquestes petites delícies rodones.

Plis, plas i més plas... Fet!

Ingredients

125 gr. de sucre
7 cullerades d'aigua mineral
120g de rovell d'ou o 8 rovells
Pell de llimona
1 branqueta de canyella
Sucre llustre

Preparació.

Poseu les 7 cullerades d'aigua en un pot al foc junt amb el sucre, la canyella i la pell de llimona. Feu un almívar a 104º, tal com indica la Cristina.

Poseu els rovells (temperatura ambient) en un altre pot i quan tingueu l'almívar a punt el deixeu reposar mentres li retireu la pell de llimona i la canyella. Seguidament tireu-hi a poc a poc i també a foc lent, els rovells d'ou sense deixar de remenar. Quan la pasta es desprengui del pot o cassó la podeu posar en un plat perquè es refredi.

Un cop ben freda feu boletes, peseu-les primer per sucre gra i després enfarineu-les amb sucre llustre.





No deixeu de visitar el bloc de pastisseria Bufet de postres, on la Cristina hi ha deixat també la història i els truquets de les autores d'aquesta deliciosa recepta.

Cristina, espero que t'agradin!

Pastís senzill de Sant Valentí



Feia molts anys que no preparava res per Sant Valentí, només feia elaboració per Sant Jordi però, amb els anys m'adono que qualsevol dia o proposta per recordar que s'està enamorat o s'estima és benvinguda.

Us presento aquest senzill pastis amb forma de cor per a celebrar els 83 anys del meu pare i participar en el Memòries d'una cuinera.

Ingredients

125g de sucre
125 g de farina
4 ous
Ratlladura de llimona
Melmelada d'albercoc per decorar
Almívar per pintar l'interior del pastís
Sucre llustre
Pasta de sucre o flors de pasta de sucre per decorar

Elaboració del pa de pessic

Preescalfeu el forn a 180ºC

Prepareu un motlle amb forma de cor amb una cinta de cartró, donant-li forma de cor i grapeu-la.

Poseu a la batedora, els ous el sucre i la ratlladura de llimona. Quan s'hagi muntat afegiu la farina garbellada remeneu amb l'espàtula fent moviments suaus de baix a dalt.

Poseu la massa en un motlle amb forma de cor amb una màniga pastissera. Segons la mida del motlle en podreu omplir més d'un.

Enforneu uns 25 minuts però com sempre vigileu el vostre forn.

Un cop fred, talleu pel mig, pinteu amb l'almívar i la melmelada d'albercoc. Per decorar per a sobre feu servir sucre llustre i flors de pasta de sucre.





Si voleu podeu seguir la pàgina de pastisseria de:

al web o a facebook 

dissabte 11 2012

Croquetes de cansalada viada

L'altre dia quan vaig publicar la recepta de les croquetes amb les verdures de l'escudella, no me'n vaig adonar, fins que m'ho va dir la Sandra, que la nostra cita mensual de la Recepta del 15 anava precisament de croquetes.

Sé que hagués pogut presentar aquelles però, em perdia el joc que tinc cada mes en pensar quina en faré a la cuina. Avui, tot i està cansada després del taller de lioneses del matí, m'he tornat a posar a la cuina per fer i presentar la proposta i, que a més, ens ha agradat molt.

Ingredients per a dues persones
1 tall de cansalada viada
1 porro
Llet, farina i oli d'oliva per preparar la beixamel
Farina de cigrons ecològica
Sal, pebre negre
Oli d'oliva

Elaboració

Partiu el porro i coeu-lo al vapor. Reserveu.
Salpebreu i talleu molt petita la cansalada viada sense la corna.

Poseu un rajolinet d'oli d'oliva en una paella i fregiu la cansalada, quan ja estigui cuita tireu-hi la verdura que heu reservat i feu un tomba i tomba.

Prepareu la salsa beixamel espessa segons el vostre costum però, com veureu, en aquest cas he substituït la mantega per oli d'oliva.

Quan la tingueu a punt afegiu el trinxat de porro i cansalada. Poseu la massa en una safata perquè es refredi i un cop freda, feu les boles i passeu-les primer per ou batut i farina de cigrons. Fregiu-les amb oli d'oliva i serviu-les calentes.

diumenge 05 2012

Croquetes de les verdures de l'escudella

Vaig fer escudella vegetal i amb les verdures i la patata, avui he preparat unes delicioses croquetes.
Un plat senzill que queda enriquit amb l'ou i el formatge.


Ingredients

Verdures de l'escudella (pastanaga, ceba, carbassó, porro, mongeta tendra, col...)
Llet i farina i una mica de mantega o oli d'oliva per fer una salsa beixamel.
Formatge ratllat del que us agradi (jo ho he fet amb parmesà)
Oli verge d'oliva
Sal

Elaboració

Talleu al vostre gust les verdures
Prepareu la salsa beixamel segons costum o mireu la meva aquí . L'he fet una mica espessa
Afegiu les verdures a la salsa i deixeu refredar fins que us quedi ben pressa.
Deixateu en un plat un ou i poseu farina de galeta en un altre.
Agafeu amb una cullera massa i passeu-la primer per l'ou i després per la farina de galeta.
Poseu l'oli d'oliva en una paella i quan estigui calent enrossiu les croquetes.

__________________________

 

diumenge 29 2012

Bacallà amb samfaina


Uiiiiiiiiiiiii Samfaina!!!!

Ingredients per a quatre persones:


4 trossos de bacallà dessalat
1 albergínia
1 pebrot vermell
1 carbassó
4-5 tomàquets madurs
Oli verge d'oliva
Sal i pebre negre

Elaboració

Enfarineu i fregiu una mica el bacallà. Poseu-lo en un plat amb paper absorbent i reserveu

Talleu a daus les verdures i coeu-les a poc a poc i amb un bon raig d'oli d'oliva a la paella durant deu minuts, després afegiu el tomàquet trinxat i coeu quinze minuts més. Afegiu una mica d'aigua si us cal.

El secret d'una bona samfaina és el resultat de la vostra delicadesa i de la frescor de les verdures.

Quan la tingueu a punt afegiu al damunt els talls de bacallà i deixeu fer la xup-xup una estona.
Rectifiqueu de sal si cal.

Aquest plat el podeu fer servir com a menjar de carmanyola.

dimecres 25 2012

Truita d'espàrrecs

Continuant amb el meu tarannà culinari, avui em presento al Memòries d'una cuinera amb aquesta senzilla truita amb espàrrecs a la planxa. Habitualment faig la truita amb l'ingredient incorporat però, en aquest cas l'espàrrec hi va abrigat.
Aquest plat l'incloc a l'apartat de cuina delicada


Ingredients per a una persona
1 ou
6 espàrrecs verds
1 cullerada de mató
Sal, oli
Un tomàquet mitjà

Elaboració

Deixateu l'ou i tireu-hi un polsim de sal

Trieu els espàrrecs (poden ser congelats) i escaldeu-los dos minuts amb aigua i sal. Refredeu-los amb aigua ben freda un cop cuits. Després passeu-los per la planxa junt amb el tomàquet tallat a rodanxes fent un tomba i tomba.

En una paella antiadherent coeu la truita primer per un costat i després per l'altra girant-la amb un plat. Quan estigui freda escampeu una mica de mató per a sobre i col·loqueu-hi els espàrrecs abans d'enrotllar-la.

La podeu servir tal qual o acompanyada amb un toc de la salsa que més us agradi (salsa de ceba caramel·litzada, salsa de calçot, salsa de bolets...) Us ho deixo al vostre gust!

diumenge 15 2012

Canya i mini canyes de pasta de full farcides de verdures al vapor


Volia tornar a presentar un plat amb pasta de full, però el volia fer diferent a les altres elaboracions que he anat fent al llarg de l'any (reixats vegetals, coca de recapte...). Aquesta opció m'ha semblat senzilla, lleugera i es pot fer amb dues versions (canya llarga o en petites porcions)


Ingredients

1 làmina de pasta de full
1 bossa de 200g de puntes d'espàrrecs congelats
1 carbassó petit
1 pastanaga grossa
Formatge ratllat
1/2 porro
1 ou

Elaboració

Preescalfeu el forn a 220ºC

Talleu el carbassó,  la pastanaga i el porro fent cintes.

Poseu una cassola o estri de vapor al foc i afegiu-hi les verdures i els espàrrecs. Coeu"al dente" amb una mica de sal per a sobre. Reserveu

Esteneu la làmina i feu-ne dues parts rectangulars. Repartiu la verdura amb un polsim de formatge a sobre i enrotlleu com un caneló.

Abans d'enfornar talleu-ne una en porcions i l'altra la deixeu sencera.

Pinteu amb ou batut i deixeu-les al forn durant 10 minuts (com sempre depenent del vostre forn)



 
   
 
___________________________________________________________

Proper taller: lioneses


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...