Sé que vaig uns dies per endavant però practico
pel gran dia!
Sempre m'ha agradat la Mona, era i és el
pastís més esperat de l'any per a mi. En aquell temps els pastissos eren el
doble de grans que els actuals i m'agradava badar tots els aparadors dels
pastissers del meu poble abans d'anar a comprar-la amb el padrí.
La que avui us faig és de brioix i us deixo
l'enllaç cap a Vikipèdia perquè en
veieu els seus orígens. Tot i que nosaltres aquesta no l'hem vist mai i recordem, ja de ben petits, com a clàssica la de fruita ben guarnida amb plomes i pollets.
Si us pregunteu perquè la faig aquest any d'aquestes és perquè uns amics me'n van parlar i m'ha fet gràcia fer-la. També perquè compto amb l'ajuda del robot de cuina i d'en Narcís que és pastisser i si no me'n surto em traurà de l'embolic. A més ell farà la versió moderna i no
vull trepitjar terreny!!!
Ingredients
per a dues mones de 20cm
500g de farina de força
100g crema de llet
4 ous eco o de gallines criades en llibertat
2 sobres de llevat deshidratat en pols
60g de sucre morè
1 culleradeta de sal marina
100g de mantega temperatura ambient
2 cullerades d'anís
2 ous durs
1 ou cru per pintat
2 rodanxes de taronja confitada
2 cullerades de melmelada casolana de cabell d'àngel
Elaboració
1. Preescalfeu el forn a 230ºC.
2. Bulliu els ous amb aigua durant 10 minuts.
Reserveu.
3. Poseu la crema de llet al bol del robot de
cuina. Programeu 30 segons a 37ºC i velocitat 1.
4. Afegiu els ous, el sucre, l'anís. Programeu
30 segons a velocitat 6.
5. Amasseu durant 3 minuts amb el programador
a "got tancat" i velocitat
espiga.
6. torneu a programar durant 2 minuts també a
got tancat i velocitat espiga mentrestant aneu afegint la mantega a cullerades
grosses.
7. Deixeu reposar a dins mateix del bol durant
1 hora. Passada aquesta hora baixeu amb l'espàtula els que s'hagi enganxat a
les parets i programeu 1 minut a "got tancat" i velocitat espiga.
8. Aboqueu a sobre el marbre engrassat amb oli
d'oliva i amasseu una mica. Feu dues boles i deixeu reposar uns cinc minuts.
9. Reserveu-ne un bocí per fer les tires per
decorar.
10. Estireu les boles amb un corró i una la
farciu amb cabell d'àngel i l'altre la deixeu sense farcit. Per veure com
fer-ho us adreço al bloc d'en Narcís de Taller de postres.
11. Decoreu amb l'ou dur a un costat, uns
talls de taronja confitada i pinteu amb ou batut (no pinteu la taronja) i una
mica de sucre morè.
12. Deixeu reposar mitja hora a un lloc
calentó i sense corrents d'aire.
13. Enforneu durant 10 minuts.
Per fer-ho sense robot només cal que seguiu la recepta amassant a mà.
Sembla laboriós però si teniu tots els
ingredients a punt abans de començar ho fareu a ulls tancats.
La recepta és del llibre de la Thermomix amb algun "toc" meu.
La recepta és del llibre de la Thermomix amb algun "toc" meu.
Aquesta
mona ha estat preparada amb productes de proximitat i/o ecològics. Amb ous de
gallines criades en llibertat. Amb melmelada de cabell d'àngel casolana, farina
eco, sucre morè...
M'agrada't molt fer-ho. Repetiré!